Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a înregistrat un profit de 2,1 miliarde de euro în 2023

NewMoney 11/04/2024 | 12:34 Ştiri
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a înregistrat un profit de 2,1 miliarde de euro în 2023

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înregistrat un profit de 2,1 miliarde de euro anul trecut, potrivit rezultatelor pentru 2023 publicate pe 10 aprilie.

Cifra compensează pierderile de 1,1 miliarde de euro suferite în 2022 după invazia rusă a Ucrainei,conform unui material publicat pe pagina de internet a Băncii Europene pentru Construcție și dezvoltare erbd.com.

Soha El-Turky, director dinanciar al BERD, a declarat: „Aceste rezultate financiare demonstrează stabilitatea globală a bilanțului și baza financiară fermă a BERD. Cu provocările globale, cum ar fi criza climatică, incertitudinile macroeconomice și tensiunile geopolitice care devin din ce în ce mai acute, BERD are capacitatea de a-și accelera sprijinul pentru clienții din țările unde derulează operațiuni”

Rezultatele băncii pentru anul trecut – aproape de profiturile record din 2021 de 2,5 miliarde de euro – s-au datorat în mare parte performanței investițiilor în capitaluri proprii în regiunile sale de operațiuni.

BERD investește în primul rând în sectorul privat, cu scopul de a sprijini tranziția către economiile de piață. Investițiile sale în capitaluri proprii au înregistrat un câștig de 1,0 miliarde de euro anul trecut, comparativ cu o pierdere de 1,1 miliarde de euro în 2022.

În timp ce piețele de acțiuni în general au fost profitabile în 2023, investițiile în acțiuni ale Băncii au avut o performanță deosebită, depășind valorile de referință aplicabile regiunilor în care Banca investește.

Datorită creșterii ratelor dobânzilor, randamentul capitalului BERD – dobânda câștigată pentru activele finanțate din capitalurile proprii – a crescut de cinci ori, la 0,5 miliarde de euro în 2023, de la 0,1 miliarde de euro în 2022.

Investițiile din împrumuturi au furnizat un flux stabil de venituri din dobânzi de 1,1 miliarde de euro, comparativ cu 1,2 miliarde de euro în 2022. Proporția creditelor neperformante a fost, de asemenea, stabilă, rămânând la 7,9%, în timp ce un câștig suplimentar de 0,1 miliarde euro a provenit din eliberarea netă a cheltuielilor de depreciere.

La sfârșitul lui 2023, BERD avea o bază de capital de 22,3 miliarde de euro în ansamblu, în creștere față de 19,3 miliarde de euro în 2022. În același timp, BERD continuă să fie evaluată cu triplu A cu o perspectivă stabilă, statut reafirmat de toate cele trei agenții importante de rating. Banca se așteaptă să rămână puternic capitalizată, în ciuda consecințelor economice ale războiului asupra Ucrainei.

Începutul războiului din Ucraina, pe scară largă, a avut un impact semnificativ asupra performanței financiare a anului 2022, datorită portofoliului mare de investiții și participații de acțiuni ale BERD în această țară într-un an în care PIB-ul țării a scăzut cu 30%. Acest impact negativ s-a diminuat în 2023, în timp ce economia ucraineană a crescut cu 5%.

În decembrie 2023, Banca a obținut aprobarea acționarilor săi pentru o majorare de capital vărsată de 4 miliarde de euro pentru a oferi investiții semnificative și susținute pentru Ucraina, aflată acum în timp de război și în viitor pentru reconstrucția țării, când vor avea resurse considerabile. pentru a fi dislocate. Anul trecut a marcat, de asemenea, un progres important pentru BERD, deoarece guvernatorii săi au aprobat amendamente care permit extinderea limitată și progresivă a operațiunilor sale în Africa subsahariană, care are legături economice tot mai mari cu economiile în care banca operează în prezent, precum și potențial pentru sectorul privat.

BERD a anunțat în ianuarie că volumul său de afaceri în 2023 a atins un record de 13,1 miliarde de euro. În 2023, investițiile din sectorul privat au crescut la 80% din volumul anual de afaceri, iar finanțarea ecologică a rămas stabilă la 50%, în conformitate cu angajamentul Băncii de a face ca majoritatea investițiilor anuale să fie ecologice până în 2025.