Banca Centrală a Chinei a cumpărat aur pentru a 17-a lună consecutivă

Andrei Dumitru 08/04/2024 | 11:03 Ştiri
Banca Centrală a Chinei a cumpărat aur pentru a 17-a lună consecutivă

Banca Centrală a Chinei a continuat să cumpere aur în martie, pentru a 17-a lună consecutivă, continuând un şir de achiziţii care au ajutat metalul galben să atingă o cotaţie record, transmite Agerpres.

Datele oficiale publicate duminică arată că la finalul lunii trecute rezervele de aur ale Chinei au ajuns la 72,74 milioane de uncii, un avans de 0,2%. Este cel mai redus ritm de creştere din noiembrie 2022, când a început şirul neîntrerupt de achiziţii lunare.

Preţul spot al aurului a atins noi valori record în ultimele două luni, pe măsură ce pieţele financiare mizează pe posibilitatea ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânzile abia la finalul acestui an. La aceasta se adaugă achiziţiile de aur ale băncilor centrale, în special a celei chineze, care au impulsionat şi ele cotaţiile la aur.

În paralel, cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului arată că băncile centrale au continuat să îşi majoreze rezervele de aur în februarie, ceea ce înseamnă a noua lună consecutivă de acumulare de aur. Banca Centrală a Chinei a dominat achiziţiile de aur, însă şi băncile centrale din India şi Kazahstan au achiziţionat şi ele cantităţi semnificative.

În plus, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 0,6% în martie, comparativ cu luna precedentă, până la 3.245 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din decembrie 2021.

China concurează cu India pentru poziţia de cel mai mare consumator global de monede, bijuterii şi lingouri de aur.

Preţul aurului a atins joi un nou record de peste 2.300 de dolari uncia, după ce oficialii Rezervei Federale americane au confirmat aşteptările că dobânzile vor fi reduse în acest an, la care se adaugă cererea crescută de aur din partea băncilor centrale.

Pe piaţa spot, uncia de aur era cotată în jurul orei 3:43 GMT la 2.299,28 dolari, după ce anterior a atins valoarea record de 2.304,96 dolari. Metalul galben a atins valori record în fiecare dintre ultimele şapte şedinţe de tranzacţionare.

Cel mai recent avans a venit după declaraţiile făcute miercuri de preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, potrivit cărora cel mai probabil va deveni adecvat să fie redus costurile cu împrumuturile „la un anumit moment în cursul acestui an”.