Avertisment alarmant! Dr. Rafila: în România se vor înregistra sute de cazuri de infectare cu noul coronavirus

Elena Marinescu 13/03/2020 | 22:45 Ştiri
Avertisment alarmant! Dr. Rafila: în România se vor înregistra sute de cazuri de infectare cu noul coronavirus

Profesorul Alexandru Rafila, şeful laboratorului din cadrul Institutului „Matei Balş”, susţine că în următoarele zile în România se vor înregistra „sute” de cazuri de infectare cu noul coronavirus. „Probabil că peste o săptămână o să fie multe sute de persoane infectate”, afirmă el.

„Probabil că peste cinci, şase zile o să vedem o creştere foarte serioasă a numărului de cazuri. Sărim de sută mâine, probabil că peste o săptămână o să fie multe sute de persoane infectate”, a spus Rafila vineri seară, la Antena 3.

Probabil că săptămâna viitoare, pentru că perioada de incubație a bolii e de 5-6 zile, probabil atunci vedem o creștere foarte mare a cazurilor infectate cu coronavirus, e posibil ca peste o săptămână să fie sute de persoane infectate. Totuși, cred că în primul rând trebuie să ne calmăm.”, a declarat medicul.

Doar cazurile complicate vor fi tratate în spitale

El a precizat că nu trebuie ca oamenii să intre în panică, dar că fiecare dintre cetăţeni trebuie să răspundă „cu calm”, să înţeleagă că, în cazul copiilor, formele sunt uşoare, că trebuie protejaţi bătrânii, trebuie evitate aglomeraţiile.

„Probabil în perioada următoare vom adopta un alt model de abordare a acestei boli, dacă până acum ne-am opus intrării de persoane trebuie să trecem la faza a doua în care toate cazurile uşoare se vor trata la fel cum se tratează cazurile de gripă, iar cazurile complicate în spitale”, a spus Rafila.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a precizat că au apărut două situaţii de „răspândire majoră” de către două persoane, fiind vorba despre tânăra de 26 de ani din Hunedoara care nu a respectat recomandările şi de fostul ofiţer MAI internat la Spitalul „Dimitrie Gerota”.