Avertisment al OMS: Niciodată imunitatea colectivă nu a fost folosită ca strategie de răspuns într-o epidemie

Elena Marinescu 12/10/2020 | 19:40 Ştiri
Avertisment al OMS: Niciodată imunitatea colectivă nu a fost folosită ca strategie de răspuns într-o epidemie

Lăsarea noului coronavirus SARS-CoV-2 să circule liber în societate, pentru ca populaţia să dobândească, aşa cum au sugerat unii, o imunitate colectivă, ”nu este o opţiune”, a dat asigurări luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Niciodată în istoria sănătăţii publice imunitatea colectivă nu a fost folosită ca strategie de răspuns într-o epidemie şi cu atât mai puţin într-o pandemie”, a subliniat într-o conferinţă de presă Tedros Adhanom Ghebreyesus. ”Este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic”, a avertizat directorul OMS.

Ideea este susţinută şi de cel mai important expert american în boli infecțioase, medicul Anthony Fauci, care  declara recent că „orice încercare de a atinge imunitatea colectivă ar duce la un bilanț devastator al deceselor”.

De altfel, experţii OMS susţin că omenirea este departe de a atinge o asemenea protecţie, cu privire la care multe aspecte sunt încă necunoscute. „Ştim că cel puţin 10% din populaţia mondială are evidenţe de anticorpi împotriva SARS-CoV-2„, preciza responsabila OMS cu maladiile emergente şi cu gestionarea pandemiei, Maria Von Kerkhove.

La rândul său, directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS, Mike Ryan, a subliniat că “nu putem spune că ne aflăm aproape de nivelul de imunitate necesar pentru a frâna boala. Trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face pentru a opri coronavirusul şi a nu trăi cu iluzia că o imunitate colectivă ne va salva”, a încheiat el.

Cel puţin 70% din populație trebuie să devină rezistentă la infectare

Imunitatea colectivă este atinsă când aproximativ 70% până la 90% din populație devine rezistentă la o boală, fie prin contractarea acesteia, fie prin vaccinare. Odată ce se întâmplă acest lucru, este mai puțin probabil ca boala să se răspândească la persoane care nu sunt imunizate, deoarece nu mai există suficiente căi de transmitere.

Suedia a încercat o astfel de strategie, însă rezultatele au fost catastrofale. Modelul a tentat şi autorităţile de la Londra, care însă au renunţat rapid la punerea sa în practică.

De altfel, imunitatea în masă sau de „turmă” este un subiect intens dezbătut în contextul epidemiei de coronavirus, însă experții au subliniat că „orice abordare propusă pentru realizarea imunității colective prin infectare naturală nu este doar extrem de lipsită de etică, ci și de neconceput”.

În plus, medicii nu sunt siguri dacă dobândirea de anticorpi împotriva coronavirusului înseamnă că cineva nu poate fi infectat din nou. Nu se știe nici cât timp sau cât de bine protejează anticorpii, dacă sunt dobândiți.