Autostrada Sibiu-Pitești, în (oarecare) linie dreaptă: 43 din cei peste 120 de kilometri, în proces de validare pentru licitație publică

Andreea Neferu 26/06/2017 | 17:52 Ştiri
Autostrada Sibiu-Pitești, în (oarecare) linie dreaptă: 43 din cei peste 120 de kilometri, în proces de validare pentru licitație publică

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) face primul pas pentru construcția mult așteptatei autostrăzi Sibiu-Pitești, după ce a promis că anul acesta va scoate la lici­tație par­tea de proiectare și execuție a capetelor auto­străzii (ce va fi împărțită, în total, în cinci secțiuni).

Astfel, săptămâna trecută, CNAIR a transmis către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentațiile de atribuire pentru cele două capete ale autostrăzii Sibiu-Pitești, iar acum așteaptă validarea din partea instituției.

Prima porțiune a autostrăzii, între kilometrii 0+000 și 13+170, începe în zona localităţii Șelimbăr, la intersecţia cu centura Sibiu. Aliniamentul se continuă la vest de DN7, în paralel cu acesta, fiind amplasat într-o zonă colinară până la kilometrul 6, în zona localității Veștem. În continuare, traseul autostrăzii traversează la vest de Tălmaciu, drumul judeţean DJ 105G, Avrig – Marsa – Tălmaciu – Sadu, până în zona Boița, unde este prevăzut un nod rutier ce asigură conectivitatea temporară a autostrazii Sibiu-Pitesti cu DN7. Valoarea estimată a contractului pentru proiectarea și construcția acestui tronson de 13 kilometri este de aproape 766 de milioane de lei.

Pe de altă parte, celălalt capăt al autostrăzii se întinde între kilometrii 92+600 și 122+950, iar traseul începe în zona localităţii Curtea de Argeș și se continuă paralel cu râul Argeș până la actuala centura a municipiului Pitești. Valoarea estimată a contractului este de 1,8 miliarde de lei.

În total, autostrada Sibiu-Pitești va avea aproape 123 de kilometri, iar în perioada următoare, după validarea de la ANAP, cele două capete ale drumului, ce vor avea în total peste 43 de kilometri (35% din traseul total), vor fi scoase la licitație pentru proiectare și construcție.

Pentru autostrada Sibiu-Pitești s-a semnat un contract pentru realizarea stu­diului de fezabilitate, care ar urma să fie finalizat integral în luna august. În 2017, după cum NewMoney scria, CNAIR a alocat pentru această au­to­stradă „fa­bu­­loa­sa“ sumă de 21,4 mili­oane de lei. Bani suficienți, de altfel, doar pentru stu­diul de fezabilitate, deși Ministerul Tran­s­porturilor a anunțat că va scoate la lici­tație „în cel mai scurt timp“ și par­tea de proiectare și execuție a capetelor auto­străzii (ce va fi împărțită în cinci secțiuni).


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.