Autorităţile amână măsurile de relaxare programate pentru data de 1 iulie

Elena Marinescu 29/06/2020 | 18:45 Ştiri
Autorităţile amână măsurile de relaxare programate pentru data de 1 iulie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că, în urm analizării situaţiei cazurilor de COVID-19, s-a decis amânarea etapei a patra de relaxare, în contextul  creşterii alarmante a numărului de infectări şi de decese.

S-a evaluat tot ce a însemnat ultimele două săptămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, în care au crescut cazuril în terapie intensivă, a crescut numărul de decese. Recomandările specialiștilor din Grupul Tehnico-Științific sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Umărim zilnic și săptămâna care urmează, evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de la terapie intensivă, evoluția deceselor și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică”,  a declarat ministrul la Digi24.

Românii, acuzaţi că nu au mai respectat regulile de protecţie

El a adăugat că regulile de protecţie nu au fost respectate în ultimlele două săptămâni de către unii dintre români, ceea ce a dus la o creștere a numărului de infectări cu COVID-19. „Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut și s-a decis la nivelul Grupului Tehnic să amânăm ce-a de-a patra măsură de relaxare”, a spus ministrul. 

În măsura în care evoluția va deveni favorabilă, ne gândim și la alte măsuri de relaxare. În perioada următoare, văzând că avem stabilă o săptămână în care scade numărul de cazuri noi și transmiterea comunitară scade și ea, atunci putem să ne gândim la măsuri de relaxare. Rămâne ca fiecare intre noi să gestionăm fiecare măsură de relaxare”, a precizat Tătaru.

Potrivit acestuia, românii au picat un test al maturităţii. „Putem să fim mai relaxaţi când nu mai suntem în perioada de vârf, dar ceea ce s-a întâmplat acum ne-a arătat că putem să revenim din nou acolo. Azi avem o transmitere de 1,4. Am putut vedea în aceste zile cazuri grave, cu terapie intensivă, cât de importante sunt aceste spitale suport„, a mai declarat Tătaru, care a spus că au fost decontate 26 de milioane de lei pentru testările făcute până acum în România.

Nu se închid plajele de pe litoral. Deocamdată

Întrebat dacă autoritățile au în vedere noi restricții, ministrul a răspuns: „Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza dacă există acea transmitere comunitară. Eventual, ne gândim ca punctual, în anumite locații să putem impune și alte restricții – izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde”.

Întrebat, de asemenea, dacă vor fi închise plajele sau Constanţa, Nelu Tătaru a afirmat că ”în acest moment nu avem acest pericol”. ”În acest moment avem acea listă cu ţările din Europa în care erau repartizate cele la început 17 apoi 22 de ţări în care când ne întoarceam intram în izolare. Orice măsură se ia şi într-o reciprocitate cu ţara respectivă. Şi ei când vor vedea în context european că România reprezintă un risc s-ar putea să ne introducă în izolare când vom ajunge în acea ţară. Se aşteaptă ca într-o zi, două să avem decizia la nivel european, acei indicatori pentru a face această listă şi în măsura în care vom avea o listă nouă cu ţările din care ne întoarcem şi nu vom intra în izolare, o vom da publicităţii”, a susţinut el.

Tătaru a subliniat că sistemul medical nu poate lupta singur. ”Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a generat acest weekend de nerespectare a unor reguli de distanţare fizică, a unor reguli de igienă şi precauţii. Suntem pregătiţi ca sistem medical, dar nu putem lupta doar noi singuri”, a mai declarat ministrul. 269 de cazuri noi de coronavirus în România au fost anunțate, luni, de către Grupul de Comunicare Strategică. Bilanțul total al celor infectați până acum cu Sars-Cov-2 urcă astfel la 26.582. De ieri până astăzi au decedat 22 persoane cu COVID-19 și au fost raportate 4.779 de teste.