Autopsia a confirmat că John McAfee s-a sinucis, dar moar­tea sa rămâne un mister haotic

Romulus Deac 02/08/2021 | 11:05 Digital
Autopsia a confirmat că John McAfee s-a sinucis, dar moar­tea sa rămâne un mister haotic

Autopsia a confirmat că John McAfee s-a sinucis. Dar asta nu înseamnă că moar­tea sa nu va rămâne un mister haotic, așa cum i-a fost și viața.

„Știu că dacă mă voi spânzura, à la Epstein, nu eu voi fi responsabil.“ La mai puțin de nouă luni de la momentul în care își posta această confesiune pe Twitter, dintr-o închisoare din Barcelona, mogulul-software în vârstă de 75 de ani a fost găsit fără viață în celula sa. McAfee vorbise frecvent despre convingerea sa că miliardarul american Jeffrey Epstein – agresor sexual cu o con­damnare anterioară ispășită, arestat din nou în iulie 2019 sub acuzațiile de ex­ploatare sexuală și conspirație legată de exploatare sexuală – ar fi fost ucis în celula sa din închisoarea din New York, unde fu­sese închis în așteptarea procesului. Con­vin­gerea sa era că, la fel ca în cazul lui Ep­stein, ar exista oameni în poziții-cheie care l-ar vrea redus la tăcere.

„Primesc mesaje subtile de la oficiali ame­ricani care spun, de fapt, «Venim după tine, McAfee! Te vom omorî!». Mi-am făcut un tatuaj astăzi, pentru orice eventualitate. Dacă mă sinucid, nu eu am făcut-o. Am fost mătrășit“, scria el într-un tweet din iulie 2019, însoțit de o imagine a brațului său drept, proaspăt tatuat cu „$WHACKD“ – aparent o aluzie la o asasinare în stil mafiot care l-ar fi vizat direct. Dar cine s-ar fi aș­teptat la mai puțin de la excentricul care pretindea, printre multe altele, că ar fi tatăl a 47 de copii și care a trăit la un moment dat cu un harem de șapte tinere femei?

John al extremelor

Lui McAfee îi plă­cea să spună despre el că este un geniu ne­bun cu o personalitate captivantă. S-a născut în 1945, în Cinderford, un mic oraș aflat lângă o bază din Anglia a armatei SUA, unde tatăl său, american, Donald, era încartiruit ca soldat. Mama lui, Joan, era bri­tanică, iar John a fost singurul lor copil. Familia s-a mutat la Roanoke, în Virginia, unde tatăl său lucra ca supraveghetor rutier, iar mama sa a devenit casieriță. Când John avea 15 ani, tatăl său s-a sinucis, îm­pușcându-se. L-a descris într-un interviu drept un alcoolic abuziv, care l-ar fi bătut „fără milă“. Pentru a-și putea plăti studiile de matematică la Roanoke College, John McAfee a vândut abonamente la diferite reviste și povestea la un moment dat că a sfâr­șit prin a câștiga astfel o mică avere.

Și-a dat licența în 1967 și a cheltuit o mare parte din bani îmbătându-se. Un an mai târziu s-a înscris într-un program de studii avansate la Northeast Louisiana State College, unde a și predat, dar a fost dat afară pentru că a făcut sex cu una dintre studentele sale, pe care a și luat-o de soție mai târziu.

Au urmat câțiva ani în care a lucrat pentru Xerox, General Electric sau NASA, ani pe care și i-a petrecut într-o perpetuă fre­nezie hedonistă alimentată cu droguri și alcool. „Majoritatea șefilor mei de atunci luau și ei droguri de un fel sau altul. La urma urmei, eram în domeniul tehnologiei. Am fost avangarda în IT și în experimenta­rea personală“, spunea el într-un interviu pentru BBC din 2012.

Când s-a mutat la St. Louis să lucreze pen­tru Missouri Pacific Railroad, părea captiv într-o spirală iremediabil descen­dentă. Soția l-a părăsit, iar el s-a închis în casă, drogându-se zile în șir și ascultând Pink Floyd. A povestit că viața i s-a schimbat radical în 1984, după ce un terapeut l-a convins să participe la o întâlnire a Alcoo­licilor Anonimi. A fost mult timp „curat“, dar în 2010 a început să facă apologia unui compus chimic cunoscut sub numele de alfa-PHP. Botezat colocvial „sare de baie“, acesta creează rapid dependență și poate provoca tulburări cognitive și paranoia in­tensă.

Dar McAfee era și un vizionar al compu­terelor. A văzut pentru prima dată un virus în 1986. Lucra pe atunci pentru Lockheed Martin și mărturisea peste ani că „nu mai auzisem niciodată de așa-ceva“. A început să lucreze la un software care să dezinfec­teze computerele companiei și așa i-a venit ideea să înființeze McAfee Associates, în 1987, pentru a crea soluții de securitate informatică.

În același an, a lansat VirusScan, un pachet antivirus standardizat, adresat atât cor­porațiilor, cât și utilizatorilor individuali. Spre deosebire de competitorii săi di­recți, care își vindeau software-urile pentru 50-100 de dolari, McAfee și-a oferit produsul gratuit. Apoi, a început să taxeze suportul tehnic și upgrade-urile. Strategia a spulberat concurența și a schimbat pentru totdeauna industria software.

Mulți ani mai târziu, mărturisea într-un in­terviu pentru BBC că nu a folosit nicio­dată pe calculatoarele sale vreun antivirus. Nici măcar cel pe care l-a creat el. „Mă pro­tejez schimbându-mi în permanență adresa IP și evitând site-urile de pe care aș putea lua un virus, cum ar fi cele porno. Pur și simplu nu le accesez.“

Mărul stricat din paradis

La înce­put anilor ’90, McAfee devenise una dintre cele mai mari companii antivirus din lume, dar, în ciuda succesului de care se bucura, fondatorul său a început să se plictisească de lumea corporatistă. În 1994 a uimit din nou universul afacerilor, anunțând că și-a vândut toate acțiunile cu 100 de milioane de dolari și că părăsește compania, renun­țând și la funcția de chief executive officer (CEO).

Mulți ani mai târziu, McAfee a fost cum­pă­rată de Intel pentru 7,7 miliarde de do­lari. Cu sacii plini, McAfee a fost cuprins de o nouă frenezie. Și-a cumpărat un conac de cinci acri pe malul oceanului în Hawaii, un avion privat Cessna cu zece locuri, o fer­mă de 157 de acri din New Mexico, do­tată inclusiv cu un cinematograf cu o capa­citate de 35 de locuri, lucrări de artă și zeci de mașini de lux. Totodată, a investit alte 25 de milioane de dolari în construirea unei proprietăți de 10.000 de metri pătrați în Colorado, care a devenit pentru o vreme baza sa principală. Pentru a-și diversifica portofoliul, a cumpărat obligațiuni Leh­man Brothers în valoare de mai multe milioane de dolari. Mda…

După falimentul din toamna lui 2008 al băncii Lehman Brothers, investiția sa a de­venit lipsită de orice valoare, iar McAfee a realizat că e aproape falit. A fost nevoit să vândă cât mai multe active, în ceea ce ar fi putut fi cel mai rău moment din istorie. Pentru proprietatea sa din Colorado a ob­ținut doar 5,7 milioane de dolari. Conacul hawaiian a fost vândut pentru 1,5 milioane de dolari.

În 2009 s-a mutat în Belize. Mai avea patru milioane de dolari și pentru el nu a fost tocmai paradisul sugerat de cărțile poș­tale. A lansat acolo o companie de produse farmaceutice new age, dar polițiștii din Be­lize au început să îl suspecteze că de fapt ar „găti“ metamfetamină și „săruri de baie“. I-au făcut o percheziție acasă și au gă­sit zeci de arme. McAfee a scăpat cu doar o noapte de închisoare.

În noiembrie 2012 însă, autoritățile din Belize au anunțat că John McAfee este suspectat de uciderea unuia dintre vecinii săi, Gregory Faull. S-a declarat nevinovat și a spus că este victima unei înscenări puse la cale de prim-ministrul și poliția din Belize. „Încearcă să mi-o facă de luni de zile. Vor să mă reducă la tăcere. Prim-ministrul nu mă place. Sunt doar un ghimpe în coasta tu­turor. L-au confundat (pe Gregory Faull, n.r.) cu mine. Au greșit casa. E mort. L-au ucis“, declara el atunci presei. „Nu vreau să fiu nepoliticos, dar el pare să fie extrem de paranoic. Aș merge atât de departe, în­cât să spun chiar scrântit“, replica prim-mi­nistrul de atunci al statului Belize, Dean Barrow.

Înainte de moartea sa, Faull, un constructor din Florida, devenise exasperat de haita de câini a lui McAfee, pe care acesta îi lăsa să alerge liberi peste tot. A otrăvit câ­țiva dintre ei, iar câteva zile mai târziu a fost găsit în casă, împușcat. Căutat pentru interogatorii, McAfee a fugit în Guatemala pentru a cere azil politic. Arestat pentru in­trarea ilegală în țară, a înscenat un atac de cord pentru a le acorda avocaților săi sufi­cient timp pentru a depune contestații și a-și asigura eliberarea. Chiar și așa, a fost deportat la Miami în decembrie 2012, dar nu a fost niciodată acuzat în legătură cu moartea fostului său vecin.

Profetul, datele și criptomonedele

După o vreme a început să promoveze crip­­tomonede pe rețelele de socializare, în­casând cel puțin 100.000 de dolari pentru fiecare dintre mesajele prin care anunța di­ferite oferte inițiale de monede (ICO) – o îndeletnicire care a atras atenția Comisiei americane pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC), care a început să îl investigheze pen­tru evaziune fiscală și ascunderea acti­velor.

Tot în acea perioadă a cunoscut-o pe ultima sa soție, Dyson. Și, evident, a fost ceva tot foarte à la McAfee. Era la Miami și a văzut o prostituată în fața hotelului în care stătea. „Să fac sex era ultimul lucru pe care mi-l doream atunci. Ceea ce îmi do­ream era cu disperare o nenorocită de ca­fea bună. Și o îmbrățișare“, povestea el într-un podcast. I-a dat lui Dyson 2.000 de dolari doar pentru a sta îmbrățișați în pat și s-a căsătorit cu ea câteva luni mai târziu.Dar McAfee era incapabil să se poto­lească. „Impresia mea a fost că era un tip de o in­te­ligență debordantă, care se plictisise de lucruri. Părea să îi facă plăcere să intre în câte-un bucluc“, îl descria pentru The Post fotograful Brian Finke, care îl cunoscuse și îl fotografiase în timpul șederii în Belize.

McAfee a dispărut fără urmă din Statele Unite în ianuarie 2019. Risca o pedeapsă de până la 60 de ani de închisoare, iar po­trivit actului de acuzare ar fi câștigat 23 de milioane de dolari din criptomonede și elu­darea legilor.

Câteva luni mai târziu, a fost reținut de poliție în timp ce se afla la bordul iahtului său, botezat Marele Mister, în Republica Do­minicană, sub acuzația de posesie de mu­niție și arme de asalt. A fost eliberat după patru zile de arest. Din nou pe fugă, s-a ascuns într-o fermă de minare de bitcoin de pe coasta catalană. A fost prins în timp ce încerca să urce la bordul unui avion cu destinația Turcia.

Cu câteva ore înainte de descoperirea trupului său neînsuflețit, o instanță spa­niolă dispusese extrădarea sa în Statele Unite. La fel ca după sinuciderea lui Epstein, imediat au apărut și teorii conform cărora McAfee nu ar fi deloc mort. El s-a lăudat frecvent că are diverse sosii pe care le-a angajat pentru a-i deruta pe urmăritori și chiar a susținut la un moment dat că CIA l-ar fi otrăvit pe unul dintre acești doppelgangeri în drum spre o conferință blockchain.

În iunie 2019, McAfee susținuse că are peste 31 de terabiți de date incriminatoare privind acte de corupție la cele mai înalte niveluri. „În momentul în care dispar, infor­mația este lansată. Cei implicați ar fi ne­buni să mă omoare. Pur și simplu se roagă să trăiesc pentru totdeauna“, explica el.

Rezultatele autopsiei sunt însă fără echivoc. Dar chiar și așa, este puțin probabil ca acestea să risipească pentru totdeauna întrebările și teoriile conspirației care învă­luie numele celui supranumit cândva „Profetul Paranoiei“.

„Toate bunurile care mi-au mai rămas sunt confiscate. Prietenii mei s-au evaporat de frica asocierii cu mine. Nu mai am ni­mic“, scria el într-unul dintre ultimele sale tweeturi din închisoare. „Cu toate astea, nu regret nimic.“

Acest articol a apărut în numărul 120 al Revistei NewMoney

FOTO: Getty