Au fost semnate contractele pentru spitalele regionale de la Iași și Cluj. Rafila: Vor fi cele mai avansate din România

Andrei Dumitru 28/02/2024 | 10:59 Ştiri
Au fost semnate contractele pentru spitalele regionale de la Iași și Cluj. Rafila: Vor fi cele mai avansate din România

Spitalele regionale de urgenţă de la Cluj şi Iaşi vor fi cele mai avansate din România şi, probabil, unele dintre cele mai avansate din Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu ocazia semnării contractelor pentru construirea celor două unităţi medicale.

Precizările au fost făcute în cadrul ceremoniei de semnare a declanşării fazei întâi pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi şi a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, eveniment desfăşurat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu.

Rafila a subliniat importanţa pregătirii resursei umane, astfel încât tinerii medicii să poată lucra în aceste spitale.

„Vor fi cu siguranţă cele mai avansate spitale din România şi probabil că unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană, ca şi nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei şi Oltenia. Bucureştiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenţă, poate să facă faţă în alt mod, dar cu siguranţă şi în Bucureşti e nevoie de noi instituţii spitaliceşti care să corespundă acestor standarde de calitate a îngrijirii pacienţilor”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul a menţionat că la finele anului 2021, atunci când a preluat portofoliul de ministru, toate cele trei proiecte pentru spitalele regionale aveau doar studii de fezabilitate, fără să fie realizate procedurile pentru întocmirea studiilor tehnice. Elaborarea proiectelor tehnice pentru cele trei spitale a durat aproximativ un an, iar ulterior au fost finalizate licitaţiile pentru începerea propriu-zisă a construcţiilor la Cluj şi la Iaşi. Acelaşi lucru se va întâmpla „în perioada imediat următoare” şi pentru spitalul de la Craiova, a spus ministrul Sănătăţii. Termenul de execuţie pentru spitalele regionale este de 48 de luni.

„Cred că mesajul puternic pe care trebuie să îl dăm cu toţii, pentru că de data asta este un mesaj adevărat, nu este un mesaj demagogic, este următorul: România construieşte spitale. Fie că discutăm de spitale din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care au un termen relativ scurt de realizare, fie că discutăm de aceste spitale regionale care (…) au un termen puţin mai lung şi au o sursă de finanţare diferită, le construim. Acesta este lucrul cel mai important”, la adăugat ministrul.

Când vor fi gata cele două spitale regionale de la Iași și Cluj

Premierul a precizat că investiţia în spitalele regionale de la Cluj şi Iaşi se ridică la „aproape 7 miliarde de lei, aproximativ 1,5 miliarde de euro, bani prinşi în PNRR”.

„Termenul de execuţie este unul scurt. Avem termen de implementare la PNRR – e aici şi domnul ministru al fondurilor europene – în acest moment până în 2026. O spun şi cu mândrie, dar şi cu anumită reţinere, în sfârşit, am găsit înţelegere şi am găsit o echipă determinată să finalizeze o promisiune de 15 ani de zile. Acum 15 ani s-a făcut primul studiu în ceea ce priveşte celebrele spitale regionale şi normal că am mândria că Guvernul condus de mine, întreaga echipă, şi domnul secretar general şi domnul ministru, am reuşit până la urmă să finalizăm procedurile, urmând ca constructorii să finalizeze construcţia propriu-zisă şi utilarea acestor spitale regionale”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a adăugat că săptămâna viitoare ar urma să se închidă şi procedurile la Spitalul Regional de la Craiova.