Aproape jumătate din birourile bucureștene sunt ”verzi”. În Praga și Budapesta, ponderea este de o treime

Andreea Neferu 02/04/2018 | 16:30 Ştiri
Aproape jumătate din birourile bucureștene sunt ”verzi”. În Praga și Budapesta, ponderea este de o treime

Aproximativ 1,3 milioane de metri pătrați de birouri, adică jumătate din stocul total de clădiri office din România, sunt certificate conform standardelor de sustenabilitate, potrivit companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

„În ultima perioadă, dezvoltatorii se concentrează din ce în ce mai mult pe eficiența și pe sustenabilitatea pe termen lung a unei clădiri datorită avantajelor pe care le pot câștiga în urma trecerii prin procesul de certificare verde: reducerea consumului de energie, valoarea chiriei menținută la un nivel competitiv sau chiar o mai bună retenție a chiriașilor. Numărul mare de proiecte de birouri dezvoltate a determinat chiriașii să devină mai exigenți în alegerea unui spațiu, astfel că proprietarii încearcă să se diferențieze în mod categoric de competiție, iar certificările verzi devin astfel necesare pentru succesul unui proiect imobiliar”, a declarat Oana Stamatin, associate director al departamentului Real Estate Management Services (REMS) din cadrul Colliers International Romania.

Certificările verzi care se acordă pentru clădirile de birouri sunt LEED și BREEAM.

Din datele deținute de Colliers International, în 2017 au fost acordate 39 de certificări verzi, față de 29 în 2016, pentru proiecte imobiliare care urmează să fie dezvoltate și pentru cele deja existente. Dintre acestea, 24 (61%) au fost clădiri de birouri, în procentaj mai mic față de anul anterior (80% din total) ca urmare a faptului că activitatea de certificare s-a intensificat și pe segmentul de retail (31% din totalul certificărilor față de 18% în 2016).

Față de alte capitale din regiunea Europei Centrale și de Est, Bucureștiul a înregistrat o evoluție pozitivă pe partea de certificări verzi pentru birouri, depășind Budapesta sau  Praga.

„Bucureștiul are un stoc total de birouri moderne de 2,3 milioane de metri pătrați, față de Praga sau Budapesta, cu aproximativ 3,4 milioane de metri pătrați fiecare. Cu toate acestea, 45% din spațiile de birouri din Capitală dețin certificări verzi, în timp ce în Praga și Budapesta proporția este de o treime din total. Ne așteptăm ca pragul de jumătate să fie atins spre finalul anului 2018 sau în prima parte a anului 2019”, a încheiat Oana Stamatin.


Sursă foto: Colliers International

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.