Antreprenorul Florin Scarlat a renunțat la un business cu o vechime de 20 de ani și a pornit o afacere care în doar doi ani a depășit milionul de euro

Florel Manu 17/10/2022 | 10:23 Oameni
Antreprenorul Florin Scarlat a renunțat la un business cu o vechime de 20 de ani și a pornit o afacere care în doar doi ani a depășit milionul de euro

Trendul ascendent al digitalizării început în 2020 continuă și în prezent, iar nișele de piață nou-apărute astfel pot să fie un teren sigur de creștere inclusiv pen­tru companiile nou-înființate. Studiu de caz: Net Communications Systems.

Cu o experiență de 20 de ani în industria IT, antreprenorul Florin Scarlat (45 de ani) a înființat Net Communications Systems în 2020. Prima sa afacere, Bit Solutions, a început-o în 2002, alături de un asociat. Avea 25 de ani și a mizat totul pe acordarea de consultanță și servicii IT. „Dacă o compa­nie nu voia să aibă propriul departament IT, angaja o companie care să-i ofere serviciile de care avea nevoie, de la administrare de servere la administrare de calculatoare“, spune acesta.

Prima experiență

Absolvent al Fa­cul­tății de Electronică și Telecomunicații a Uni­versității Politehnica din București, Scarlat a intrat în business cu o investiție de 100 de euro. Zece ani mai târziu, Bit So­lutions ajungea la o cifră de afaceri de un milion de euro. „În perioada aceea era mult loc pe piață în domeniul serviciilor IT“, își amintește antreprenorul. Din 2007 a decis să se dezvolte ca antreprenor și a început să participe la mai multe traininguri pentru a căpăta experiență în business. În 2012 a finalizat și un program de Executive MBA și atunci a înțeles că pentru a dezvolta compania este nevoie să de­­lege competențele către angajați.

Mai mult, a învățat că, dacă vrea să ofere servicii bune, trebuie să investească în specializarea angajaților. Avea nevoie de oameni cu experiență pentru că în 2009, la începutul crizei economice, pentru a mai reduce din costuri, tot mai mulți antrepre­nori căutau să externalizeze serviciile IT. Era perioada în care multe companii româ­nești din domeniul tehnologiei se îndreptau către outsourcing, însă Florin Scarlat a decis să rămână pe segmentul serviciilor IT. „Am avut încercări cu softuri proprii, însă eu, nefiind programator, nu mi-am pro­pus să intru și pe această zonă“, deta­liază acesta.

Câțiva ani mai târziu, Florin Scarlat a intenționat să schimbe modelul de business, numai că, în acel moment, între el și asociatul său au început să apară diferențe de viziune în ceea ce privește viitorul companiei. „Eu voiam o companie cu mai mulți angajați, cu delegare de competențe“, de­ta­liază Scarlat, precizând că asociatul său nu împărtășea acest model de business. Pe acest fond, în 2020, Florin Scarlat a re­nun­țat la asociere și a decis să continue afacerea singur. În acel moment, compania ajunsese la o cifră de afaceri de circa 1,5 milioane de euro.

Restartul

În vara lui 2020, Florin Scarlat a înființat Net Communications Systems, o companie IT orientată tot către zona de consultanță și servicii IT, în care este asociat unic. „Am dat restart și am re­nunțat la toată echipa pe care am avut-o la Bit Solutions“, explică antreprenorul, adău­gând că a avut nevoie de aproape doi ani pentru a-și forma o echipă nouă. A început activitatea la jumătatea celei de-a doua părți a lui 2020, iar până la sfârșitul anului a reușit să genereze o cifră de afa­ceri de 100.000 de euro.

Anul acesta, în septembrie, Net Communications Systems a ajuns la venituri de circa un milion de euro, iar antreprenorul estimează că va încheia 2022 cu o cifră de afa­ceri de 1,2 milioane de euro, venituri asi­gurate prin intermediul a două linii de business, pe care a mers încă de la înce­put. „Asigurăm atât mentenanță și consul­tanță IT, dar închiriem și personal companiilor care ne solicită acest lucru“, explică antreprenorul.

Consolidarea echipei

Are zece an­ga­jați și caută so­luții să crească echipa, dar spune că are probleme în recrutarea de personal. Pentru a rezolva mai ușor acest lucru, Scarlat a decis ca oamenii noi să fie instruiți în firmă, iar procesele de training pe care le derulează să pună accent pe partea prac­tică. Mai mult, în ultimul an, a adus în companie un team leader care să se ocupe de zona de operațiuni, lucru care a dat un im­puls serios businessului.

În plus, Florin Scarlat spune că în procesul de selecție are pregătit un set de întrebări pentru persoanele care vor să vină în compania sa pentru a vedea dacă există „chimie“ între el și un eventual angajat. Îi place să spună că nu vrea să angajeze o per­soană care în timpul ședințelor să nu pară antipatică. Spune că are nevoie de oameni bine instruiți pentru că, pe lângă mici firme, are printre clienți și mari companii. Una dintre ele este fondul sud-african de investiții Nepi Rockcastle, căruia îi oferă servicii și men­tenanță IT. Prin acest contract, Net Communications Systems are acces și la alte piețe din regiune, cum ar fi cele din Bul­garia, Serbia, Slovenia sau Polonia.

„Nepi are operațiuni în regiune, iar noi ex­portăm echipamente și licențe unde sun­tem solicitați“, explică omul de afaceri. În afara sectorului de imobiliare, clienții lui Florin Scarlat sunt din mai multe domenii, cum ar fi FMCG sau sănătate. Iar aici, printre cele mai mari companii pe care le are în portofoliu, enumeră Sano România și Enayati Medical City.

Spune că, după criza sanitară declan­șată în 2020, tot mai multe firme au înce­put să solicite companiilor furnizoare de servicii IT administrarea de soluții în cloud. Pe vii­tor este interesat să se concentreze asupra noului model de afaceri și să consolideze portofoliul de clienți, așa încât să nu mai fie nevoie de un nou restart în business.

Ce, cât, unde

Pe fondul cererilor tot mai mari de digitalizare, sectorul tehnologiei informa­ției și telecomunicațiilor (IT&C) are potențial de creștere de la 6-7% până la 9-10% din produsul intern brut în urmă­torii trei ani, potrivit reprezentan­ților Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

  • CONTRIBUȚII. Industria de software și servicii IT aduce anual la bugetul de stat venituri din contribuții și taxe de circa 1,3-1,4 miliarde de euro.
  • RESURSE UMANE. Peste 203.000 de persoane lucrau anul trecut în industria de software și servicii IT din România; anual, personalul din acest domeniu crește cu circa 10.000 de angajați.
  • CREȘTERE. Dacă anul trecut piața de software și de servicii IT din România a crescut cu 5% față de 2020, jucătorii din această industrie estimează pentru 2022 o creștere de până la 8% față de 2021.
  • STRATEGIE. Circa 40% din companiile din România și-au crescut în 2022 buge­­tele pentru servicii IT cu 20-30%.

Acest articol a apărut în numărul 149 al revistei NewMoney.

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.