Ancora unui vapor a rupt cablul care leagă energetic Franța și Marea Britanie

Gabriel Bucur 02/12/2016 | 19:18 Ştiri
Ancora unui vapor a rupt cablul care leagă energetic Franța și Marea Britanie

Furtunile de toamnă din nord-vestul Europei produc, an de an, pagube în rețelele de electricitate din regiune. La sfârșitul lunii noiembrie, rafalele puternice de vânt au deplasat un vapor a cărui ancoă a agățat un cablu de alimentare gigant care leagă Marea Britanie și Franța, informează Bloomberg.

Zona afectată se întinde pe cinci kilometri din coasta britanică, iar cablul de 2.000 de megawați este îngropat sub fundul mării, astfel că nu există, momentan, o imagine clară a situației. Incidentul privează ambele țări de 50% din capacitatea de import și export de electricitate. Pentru reparații, este nevoie de lucrări care vor dura până în luna februarie a anului viitor, anunță Bloomberg.

Riscul să apară pene de curent, în această iarnă, a crescut, informează operatorul rețelei electrice din Franța, Reseau de Transport d’Electricite SA (RTE), care a mai adăugat că este posibil să oprească forțat curentul în zonă, până se rezolvă problema.

Cablul este singura conexiune energetică între cele două țări. Patru din cele opt componente au fost afectate, potrivit operatorului rețelei britanice de electricitate, National Gid Plc, care controlează sistemul de sub Canalul Mânecii, împreună cu RTE. Ambele companii lucrează pentru a restabili capacitatea maximă.

Franța este un exportator net obișnuit de energie spre Marea Britanie, dar acest rol a fost inversat luna trecută, când reactoarele nucleare din Hexagon au încetat alimentarea și au crescut prețurile la energie până la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. De cealaltă parte, Marea Britanie se bazează pe import de curent electric, seara, când cererea atinge punctul maxim.

 


FOTO: Wikipedia.org

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.