Analiză: Soluţiile digitale vor sprijini munca la distanţă în anii următori. ”Work from home” va continua

Andrei Dumitru 19/10/2020 | 12:37 Ştiri
Analiză: Soluţiile digitale vor sprijini munca la distanţă în anii următori. ”Work from home” va continua

“Work from home” este noua normalitate şi va continua şi în 2021, iar soluţiile digitale vor sprijini munca la distanţă în anii următori, arată Wizrom Software, dezvoltator şi integrator de software de business.

Dezvoltatorul IT atrage atenţia asupra faptului că, într-un context de sănătate încă plin de incertitudini, activitatea continuă companiilor poate fi asigurată doar prin digitalizarea operaţiunilor.

”Adoptarea lucrului la distanţă (numit generic ‘Work From Home’, dar care poate avea loc din oricare colţ al lumii, cu condiţia accesului la echipamentele şi infrastructura IT necesare) reprezintă, astăzi, o normalitate pentru 80% dintre companiile globale, în contextul crizei coronavirusului, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanţă PwC, realizat pe un eşantion de 300 de organizaţii la nivel global, publicat zilele trecute. Munca remote, implementată în ultimele luni, în numeroase domenii de activitate, ca urmare a restricţiilor sanitare, de distanţare socială şi de circulaţie, a devenit o certitudine care a fost îmbrăţişată de mulţi angajaţi, dar şi de angajatori, deopotrivă”, mai arată compania.

Vechiul normal privind modul de lucru nu mai există

“Vechiul normal nu mai există şi nu va mai exista în următorii doi-trei ani. Cu cât companiile şi managerii înţeleg mai bine acest aspect, cu atât mai repede vom reuşi să ne asumăm şi să ne obişnuim cu noua normalitate. Pandemia a schimbat numeroase lucruri, la nivel mondial, începând cu modalitatea de lucru, obiceiurile de consum, nivelul de trai, a stimulat creativitatea în numeroase domenii şi a generat transformări rapide în industrii în care operaţiunile nu se puteau opri. Trebuie să fim conştienţi de toate aceste lucruri şi să percepem noua realitate ca fiind viitorul nostru din următorii ani. Cred că toate companiile, de la cele mai mici, ar trebui să se asigure că le pot asigura angajaţilor condiţiile propice nu doar să lucreze, dar să fie eficienţi şi productivi chiar şi de acasă, investind în soluţii de digitalizare. Să aşteptăm ca lucrurile să revină la cum era înainte nu este o opţiune”, declară Anca Cîrstoiu, division manager Small & Medium Business în cadrul Wizrom Software.

Digitalizare accelerată

Foarte multe companii din România (şi nu numai) au fost forţate, în ultimele luni ale anului, să se adapteze şi să adopte digitalizarea operaţiunilor, pentru a-şi putea continua activitatea.

“Pentru unele dintre ele, mai ales la nivelul IMM-urilor, îmbrăţişarea noilor tehnologii a fost singura variantă pentru supravieţuire. Cele care nu au răspuns rapid schimbărilor au avut de suferit, fie pentru că au fost nevoite să pună pauză activităţii, fie pentru că au pierdut oportunităţi de business. Nu este, însă, timpul pierdut. Contextul rămâne de aşa natură încât investiţia în digitalizare chiar şi acum poate face o diferenţă semnificativă în succesul companiei. Este, însă, deosebit de important să conştientizăm că aceasta va fi noua realitate a următorilor ani. Ţine de noi să o transformăm într-o experienţă cât mai uşoară cu ajutorul tehnologiei”, adaugă Anca Cîrstoiu.

Potrivit PwC, peste 50% dintre companiile participante la sondajul global au creat şi implementat, în tot acest timp, o politică de work from home. Din restul – de 47% – mai mult de jumătate anticipează că au în plan să introducă această politică de lucru până la sfârşitul acestui an sau au de gând să o îmbunătăţească.

Potrivit Wizrom Software, dat fiind noul context sanitar şi dorinţa de a proteja sănătatea şi siguranţa angajaţilor, companiile vor acorda multă atenţie acelor soft-uri care vor asigura productivitatea şi eficientizarea muncii şi vor încerca să minimizeze efectele colaborării şi lucrului de la distanţă, în condiţiile în care angajaţii au început deja să resimtă despărţirea fizică de echipă şi colaboratori.

Având în vedere noul context economic dificil pe care îl parcurg unele întreprinderi, în special cele din categoria IMM-urilor, dar şi freelancerii sau organizaţiile neguvernamentele, statul român (Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri) a decis să acorde din fonduri externe nerambursabile (fonduri europene şi de la bugetul de stat) granturi în valoare de 2.000 de euro acelor microîntreprinderi, persoanelor fizice autorizate, ONG-urilor şi cabinetelor medicale. Totodată, autorităţile au afirmat că, dincolo de programele de finanţare şi schemele de ajutor, adresate instituţiilor şi companiilor aflate în dificultate, este nevoie urgentă de digitalizare: atât a societăţilor comerciale, cât şi a administraţiei publice.

În ultimele luni, multinaţionalele, dar şi tot mai multe firme mici şi mijlocii au implementat soft-uri de tip ERP, care le-au permis să simplifice procesele de business şi să asigure o mai bună administrare a resurselor financiare, oferind totodată departamentelor interne posibilitatea unor colaborări mai eficiente şi productive. În acelaşi timp, numeroase firme au ales să investească în soluţii IT pentru administrarea activităţilor de resurse umane – salarizare, înregistrarea pontajului şi altor operaţiuni de HR, acoperind astfel aspectele care ţin de relaţia angajator-angajator şi evitând eventuale sancţiuni în această perioadă dictată de telemuncă.

Cum arată viitorul

Specialiştii Wizrom Software consideră că foarte multe industrii vor alege, în următorii ani, personalizarea completă a soluţiilor IT în funcţie de specificul business-urilor şi de nevoile aferente – acesta fiind un trend pornit în ultimii ani, dar care va căpăta o amploare tot mai mare în viitorul apropiat.

Soluţiile digitale personalizate sunt conturate şi dezvoltate în funcţie de numeroase criterii, pornind de la dimensiunea companiei, specificul activităţii, locaţia organizaţiei, până la obiectivele de afaceri şi modul de lucru, dar şi soft-urile deja existente şi utilizate în cadrul companiilor.

Wizrom Software este unul dintre cei mai mari dezvoltatori şi integratori de soluţii IT pentru afaceri din România. Compania dezvoltă şi furnizează softuri de HR, salarizare, contabilitate şi gestiune, automatizări în vânzări, producţie şi Business Intelligence (BI). În 2019, Wizrom Software a raportat o cifră de afaceri de 5,7 milioane de euro.

În prezent, Wizrom numără peste 3.600 de clienţi activi şi 35.000 de licenţe instalate în organizaţii foarte mari, cu cifre de afaceri de peste 10 milioane euro, dar şi în companii de tip Small and Medium Business (SMB) din aproape toate industriile.