Analiză: Impactul modificărilor fiscale în Construcții și Tranzacții imobiliare

Andrei Dumitru 04/08/2023 | 16:10 Ştiri
Analiză: Impactul modificărilor fiscale în Construcții și Tranzacții imobiliare

Dacă noile măsuri fiscale propuse de guvern vor fi implementate, bugetul de stat ar putea pierde 2,77 miliarde de lei doar din construcții și real estate, estimează One United Properties, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. 

Context social și economic

  • sectorul de construcții și tranzacții imobiliare a fost cel mai mare și activ angajator din România între 2019-2022, perioada grav afectată de pandemia Covid-19 și războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Numărul locurilor de muncă din cele două sectoare a crescut cu 25% doar în ultimii 4 ani, de la 382.967 (2019) până la 478.769 (2022), avansul fiind de 95.802 locuri de muncă. În lipsa acestei creșteri, dinamică locurilor de muncă în sectorul privat din România ar fi fost de -31.645.
  • impactul fiscal anual al locurilor de muncă noi create este de cca. 1,7 mld lei / an, calculate prin diferența dintre salariul mediu brut (5.899 lei, conform INS, comunicat presă mai’2023) și salariul net (4.437 lei, conform INS, mai’2023) x 12 luni x 95.802
  • în această perioada, constributia la PIB a sectorului de Construcții și tranzacții imobiliare a crescut de la 13% (2018) până la vârful de 14,5% (2020). În contextul blocajului administrativ din București (care avea la momentul de vârf o contribuție de 34% în sector la nivel național), și pe fondul creșterii dobânzilor aferente creditelor ipotecare din cauza inflației maxime din ultimul deceniu (cauzând scăderea tranzacțiilor imobiliare din piață) aportul construcțiilor la formarea PIB a scăzut de la 14,5% (2020) până la 13% (2022)

Impactul fiscal al noilor măsuri asupra microîntreprinderilor din sectorul de construcții și tranzacții imobiliare

  • Sectorul de Construcții și tranzacții imobiliare înregistrează în 2022 un nivel de taxare peste media la nivel național, companiile din acest sector înregistrând taxe și impozite aplicate venitului sau profitului (în funcție de încadrarea fiscală) de 1,9% din cifra de afaceri, comparativ cu media națională de 1,3%
  • 67% din companiile active în aceste sectoare sunt firme cu venituri sub 300k lei (echivalent 60k eur), iar 24% sunt companii cu venturi între 60k – 500k eur. Practic, 91% din companiile active în aceste sectoare sunt microîntreprinderi, iar nivelul de taxare generalizată aplicat acestor companii va crește masiv, de la 338 mil lei (2022) la 1.478 mil lei (2024), crescând de la 1,1% din cifra de afaceri (2022) până la 5% din cifra de afaceri (2024), de 4 ori peste media la nivel național

Impactul fiscal al majorării TVA precum și taxa de 5% pentru tranzacțiile imobiliare

  • creșterea fiscalizării microîntreprinderilor (89% din companiile active în România) va determina o majorare a prețurilor finale și o susținere a presiunilor inflaționiste. Implicit, această dinamică va menține presiunile asupra scăderii puterii de cumpărare a populației și persistența dobânzilor ridicate aferente creditelor ipotecare, ambele alimentând presiuni asupra scăderii numărului și valorii totale a tranzacțiilor imobiliare
  • majorarea TVA și a taxei de 5% aferente tranzacțiilor imobiliare nu face decât să crească aceste presiuni, amplificând scăderea numărului și valorii tranzacțiilor imobiliare, cu un impact direct negativ asupra încasărilor la bugetul public.
  • estimarea impactului fiscal a fost determinată pe diferite scenarii de scădere a cifrei de afaceri, atât pentru companiile din construcții cât și a celor active în sectorul tranzacțiilor imobiliare. Evoluția încasărilor la bugetul public a considerat relația cascadata dintre cifra de afaceri (rulaje) – valoarea adăugată (contribuția la PIB) – încasările la bugetul public (ponderea medie la veniturilor publice curente % PIB) inregitrata pe parcursul anului 2022 și 2021, rezultatele fiind sintetizate în tabelele următoare.
  • Impact fiscal: pentru o scădere cu -5% a cifrei de afaceri înregistrate de companiile din construcții și tranzacții imobiliare (cauzată de scăderea numărului și valorii tranzacțiilor imobiliare), veniturile încasate la bugetul public se vor reduce cu 2,77 mld lei.

One United Properties este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. Compania este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, cu simbolul ONE, iar acțiunile sale sunt incluse în mai mulți indici BET și STOXX, în indicele FTSE Russell Global All-Cap.