Analiză: Economia românească riscă să se confrunte cu un val semnificativ de insolvenţe după 1 iunie

Andrei Dumitru 14/05/2020 | 16:00 Ştiri
Analiză: Economia românească riscă să se confrunte cu un val semnificativ de insolvenţe după 1 iunie

Economia românească riscă să se confrunte cu un val semnificativ de insolvenţe după data 1 iunie, data probabilă la care statul va opri finanţarea şomajului tehnic în majoritatea domeniilor economice, cu excepţia HoReCa, estimează analiştii de la Sierra Quadrant, care spun că numărul noilor insolvenţe ar putea atinge în acest an pragul de 10.000 de dosare.

„Economia românească riscă să se confrunte cu un val semnificativ de insolvenţe după data 1 iunie, data probabilă la care statul va opri finanţarea şomajului tehnic în majoritatea domeniilor economice, cu excepţia HoReCa. În absenţa capitalului de lucru şi pe fondul scăderii semnificative a cererii, multe dintre companii şi-ar putea închide activitatea şi vor recurge la disponibilizări de personal”, estimează analiştii de la Sierra Quadrant, care consideră că planul de susţinere a economiei, pregătit de autorităţi, va fi unul esenţial pentru evitarea unei adevărate pandemii economice.

După ce, în 2019, numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu peste 20%, la 6.524 de cazuri, de la 8.304 în 2018, perspectivele în semestrul 2 2020 nu se anunţă deloc promiţătoare, spun ei.

10.000 de dosare de insolvență

În condiţiile în care, potrivit estimărilor, peste 150.000 de firme şi-au suspendat sau închis activitatea, urmare a restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, iar peste 1,2 milioane de angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic sau disponibilizaţi, experţii estimează că numărul noilor insolvenţe ar putea atinge în 2020 pragul de 10.000 de dosare.

„În vizor se află cele aproape 150.000 de companii (28% din totalul firmelor active) care înregistrau deja pierderi financiare la finalul lui 2019. Aceste firme, cele mai multe din comerţ, servicii, HoReCa, industria prelucrătoare şi transporturi, care angajează 850.000 de salariaţi (21% din totalul angajaţilor din sectorul privat), s-au aflat în prima linie, fiind primele care au suspendat sau închis activitatea”, arată analiza Sierra Quadrant.

Potrivit experţilor, odată cu stoparea programului de susţinere financiară a şomajului tehnic, multe dintre companiile din sectorul IMM-urilor, considerate în prezent ,,asimptomatice’’, se vor afla într-o situaţie de risc.

90% din firme sunt slab capitalizate

„Într-o economie extrem de fragilă, cum este cea românească, cu peste 90% dintre firme slab capitalizate, odată ce vor fi ridicate subvenţiile pentru şomajul tehnic, este posibil ca multe companii să îşi suspende activitatea sau să declare insolvenţa din lipsă de capital şi pe fondul scăderii acute a cererii. Cum doar foarte puţine companii sunt cu adevărat bancabile şi pot accesa creditele din programul IMM Invest, pentru restul va urma o perioadă în care vor trebui să ia decizii dure, dar necesare, pentru supravieţuirea business-ului”, afirmă Ovidiu Neaşcu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

El spune că profilul firmei cu risc de insolvenţă arată că cele mai multe societăţi din servicii, turism şi comerţ pot rezista financiar între 2-3 luni.

„După această perioadă, chiar şi cu susţinerea oferită de stat în cadrul programului de şomaj tehnic, insolvenţa va deveni principala soluţie de protecţie economică pentru multe dintre companii”, afirmă specialiştii.

În 2019, numărul dosarelor noi de insolvenţă a fost de 6.384, mai mic cu 22% faţă de anul anterior, situându-se la minimul ultimului deceniu. Cele mai multe insolvenţe au fost în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţie, acestea fiind urmate de construcţii şi comerţul cu amănuntul.

În primele trei luni din 2020, datele ONRC indică un număr de 1320 de cazuri noi de insolvenţă, faţă de 1509 în perioada similară din 2019.

Esenţial, după încetarea şomajului tehnic asigurat din fonduri publice, spun specialiştii, va fi sprijinul statului, în sensul unei infuzii semnificative de capital în economie şi a relaxării fiscalităţii pe piaţa de muncă.

„Sperăm ca programul de susţinere pregătit de autorităţi să se plieze pe realitatea economică şi să ofere soluţii concrete pentru sectorul IMM. O alternativă la şomajul tehnic ar trebui să fie o formă mixtă de ajutor de stat pentru firmele care îşi menţin angajaţii în câmpul muncii, însoţită de o reducere a taxelor pentru menţinerea de către companii a salariilor la nivelul dinaintea crizei. Fără un program coerent de susţinere a companiilor, este foarte probabil ca multe dintre IMM-urile din România să nu reuşească să ajungă în toamnă, în contextul în care şi consumul se anunţă la un nivel redus, urmare a scăderii puternice a puterii de cumpărare”, arată analiza Sierra Quadrant.

Concordatul preventiv, alternativa la insolvenţă

Potrivit companiei, firmele care iau în calcul insolvenţa ca soluţie pentru a se proteja în faţa consecinţelor crizei pot apela la o procedură mai eficientă, concordatul preventiv.

„Concordatul preventiv este mai avantajos decât insolvenţa pentru că permite acoperirea în timp cât mai scurt şi în proporţie cât mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitării procedurilor de faliment”, spun analiştii.

În plus, debitorul poate cere judecătorului sindic suspendarea provizorie a executărilor silite urmând ca acestea să se suspende de drept din momentul comunicării hotărârii de constatare a concordatului către creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobânzilor, penalităţilor şi a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.

„Evitarea insolvenţei elimină şi dezavantajul defavorizării companiei în piaţa în care activează, care ar duce la o scădere a încasărilor acestuia şi, pe cale de consecinţă, a capacităţii de acoperire a creanţelor. Un alt avantaj pentru creditori este că procedura suspendă curgerea termenului de prescripţie a dreptului de a solicita executarea silită, prin semnarea acordului de concordat, astfel încât creditorul semnatar nu riscă să piardă posibilitatea de a valorifica titlul executoriu deţinut împotriva debitorului”, a mai declarat Ovidiu Neacşu.

De altfel, Sierra Quadrant avertiza, în luna ianuarie, că anul 2020 va trebui să fie anul reorganizării business-ului în România.

„Creşterea economică impredictibilă, bazată în mare parte pe consum, deprecierea monedei naţionale, evoluţia inflaţiei, fragilitatea financiară a multor companii şi optimismul ireal al multor antreprenori în privinţa încasărilor în condiţiile unui blocaj financiar în creştere erau văzute de experţi printre principalele motive pentru care oamenii de afaceri trebuie să îşi reconfigureze business-urile. Nori negrii asupra economiei s-au adunat, din păcate, mai repede decât se estima, iar shut-down-ul determinat de pandemia de coronavirus a dus necesitatea măsurilor de reorganizare în zona de urgenţă de gradul zero”, afirmă analiştii.

Potrivit experţilor, ajustarea planurilor pentru al doilea semestru din 2020 trebuie să plece de la reevaluarea condiţiilor economice. Analiza performanţei partenerilor trebuie să fie în prim-plan, alături de deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spaţii comerciale, autovehicule sau echipamente pentru funcţii secundare.

„Companiile, indiferent de mărime, trebuie să îşi monitorizeze mai atent numerarul şi cheltuielile şi să încerce să reducă durata medie de încasare a creanţelor, care să fie transpusă proporţional către scăderea termenelor de plată a furnizorilor”, afirmă Ovidiu Neacşu.

Echilibrarea costurilor este esențială

Gestionarea optimă a numerarului, eliberarea sumelor suplimentare din bilanţ, în general reechilibrarea costurilor pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor alături de reconsiderarea investiţiilor vor ajuta cel mai bine companiile, indiferent de cât durează epidemia.

„Reducerea maturităţii contractelor cu partenerii de afaceri şi corelarea costurilor aferente cu volumul de activitate şi indicatorii de performanţă variabilă ai furnizorului reprezintă elemente esenţiale ale politicii de evitare a coronacrizei economice”, a mai spus oficialul Sierra Quadrant.

Într-o perioadă în care blocajul financiar a crescut semnificativ, experţii spun că asigurarea unei linii de finanţare bancară poate fi o soluţie optimă în caz de probleme de cash-flow.

O soluţie ar fi, potrivit Sierra Quadrant, şi dezvoltarea unei legislaţii care să impună o disciplină financiară pentru achitarea facturilor: contracte cu titlu executoriu si termene de plată reglementate legal pe care să le respecte toţi agenţii economici dar şi statul, principalul rău-platnic din economie.

Sierra Quadrant are 23 de ani de activitate şi este specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat.

Printre dosarele semnificative gestionate în prezent de Sierra Quadrant se află Electrocentrale Bucureşti (Elcen), CET SA Bacău, Letea SA Bacău, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigaţie Fluvială Giurgiu Nav, Teleferic, Rombet şi GA-Pro-Chemicals.