Analiză: Cum influențează explozia comerțului online piața de spații industriale și logistice

NewMoney 01/05/2019 | 11:43 Companii
Analiză: Cum influențează explozia comerțului online piața de spații industriale și logistice

Autor: Răzvan Zamfir

Piața industrială și logistică ar putea ajunge, anul acesta, la 4,4 milioane de metri pătrați, în creștere cu 607.000 de metri pătrați. Motoarele creșterii?

Acest articol a apărut în numărul 63 (15 – 28 aprilie 2019) al revistei NewMoney

„În 2018 s-a construit într-un ritm alert, chiar dacă sub nivelul din 2017, dar ne aș­teptăm ca anul acesta segmentul spa­țiilor logistice și industriale să aibă cea mai importantă creștere din ultima peri­oadă. O direcție importantă, care s-a ma­nifestat în 2018 și care va continua să fie prezentă și în 2019, este majorarea segmentului de comerț electronic în ponde­rea cererilor de închiriere. Infrastructura este unul dintre factorii-cheie în amplasarea de noi proiecte logistice și industriale. Așadar, ne așteptăm ca lucrările de îmbunătățire a unor drumuri, care vor avea loc anul acesta, să atragă și noi con­strucții. De asemenea, proiectele semi-speculative vor fi și anul acesta în număr mare, la fel ca în 2018, chiar dacă se vor con­strui și numeroase proiecte după spe­cificațiile chiriașilor, de tip build-to-suit“, spune Andrei Jerca, account director industrial services al companiei CBRE Romania.

Piața industrială și logistică pare în pre­zent cea mai sigură dintre sectoarele imobiliare și beneficiază de cererea de depo­zitare venită din partea companiilor de retail, în special e-commerce. De altfel, unii retailer-i online, precum eMAG, au de­venit din chiriași jucători activi pe piață. Compania controlată de sud-africanii de la Naspers și condusă de Iulian Stanciu a finalizat la sfârșitul anului trecut construc­ția unuia dintre cele mai mari depozite din România, la Joița, în județul Giurgiu. Depozitul are o suprafață de 126.000 de metri pătrați, cât 20 de terenuri de fotbal, și a necesitat investiții de 65 de milioane de euro, care vor asigura și o potențială extindere a acestuia.

CERERE ȘI OFERTĂ. Piața locală a fost dominată de proiectele marilor dezvoltatori internaționali, de pildă CTP Invest, WDP, Logicor și P3, care au absorbit 61% din cerere. Din totalul noilor construcții finalizate în 2018, 11% au fost de tip spe­culativ, strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții active pe piața locală fiind încă prudentă, cu multe construcții semi-speculative.

Dezvoltările de acest tip sunt proiecte construite ca urmare a cererilor primite fie din partea clienților existenți, fie de la chiriași noi, dar care au și o componentă speculativă. Astfel, suprafeței construite la cerere i se adaugă circa 20-50%, deoarece dezvoltatorii doresc să fie pregătiți pentru posibile noi solicitări. Nivelul ridicat al cererilor determină rata mare de pre-­închirieri, cea mai mare parte a spa­țiilor fiind contractate înainte de finalizare.

Segmentul de retail a fost principalul motor de creștere pentru piața spațiilor industriale și logistice în 2018, iar cele mai importante tranzacții din punctul de vedere al suprafeței au avut loc în parcurile deținute de WDP Industrial. Astfel, Carrefour a semnat pentru închirierea a 65.500 de metri pătrați în parcurile din Brazi și Deva, iar P&G va ocupa 25.600 de metri pătrați în Timișoara.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.