Analiză: Cererea pentru apartamente noi din București a înregistrat o creștere de 46% în cel de-al doilea trimestru al anului

Andrei Dumitru 29/09/2023 | 10:48 Ştiri
Analiză: Cererea pentru apartamente noi din București a înregistrat o creștere de 46% în cel de-al doilea trimestru al anului

Cererea pentru apartamente noi din București a înregistrat o creștere de 46% în cel de-al doilea trimestru al anului în curs față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce oferta are un minus de 26%, așa cum arăta analiza imobiliare.ro prezentată în cadrul evenimentului Residential Conference – The Future of Quality Living, organizat de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) săptămâna aceasta în București.

Datele arată creșteri ale cererii în fiecare zonă din București, începând de la 11% pentru zona de Vest, până la 54% pentru zona de Nord.

 

Oferta este în scădere: -44% în Nord, -31% în Est, -22% în Vest și -16% în Centru. Doar zona de Sud are un plus de 6% pentru oferta de apartamente noi. Prețurile înregistrează scăderi de 2% în Vest, 3% în Est, 4% în Centru și 9% în Sud, Nordul fiind singura zona unde se înregistrează o creștere de 7%.

“La nivelul pieței din Bucuresti cererea și-a revenit față de scăderea dramatică de anul trecut, din trimestrul al doilea. În acea perioadă perspectivele erau sumbre: război la granița noastră, inflație galopantă, dobânzi în creștere, trend ascendent al prețurilor. Iată că totuși piața a arătat maturitate și reziliență, și chiar dacă nu am ieșit încă din zona de risc, avem motive sa privim cu ceva optimism perioada următoare. Sperăm ca impactul noilor modificări fiscale nu va fi de natură să afecteze parcursul pieței, și dacă va fi așa, atunci vom putea vedea un 2024 benefic pentru piața rezidențială”, declară Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance.

În contextul creșterii TVA de la 5 la 9%, a eliminării facilităților pentru industria de construcții precum și a creșterii salariului minim pentru acest domeniu, previziunea pe termen mediu și lung este de creștere a prețurilor locuințelor.

”Datele prezentate arată o scădere clară a ofertei de 26% în T2 2023 față de T2 2022 și 12% în T2 2023 față de T1 2023. Dificultatea autorizării noilor proiecte, dat fiind blocajul urbanistic din București, va determina o scădere accentuată a ofertei de locuințe noi și o presiune pe preț”, spune Despina Ponomarenco, președinte BREC.

Segmentul chiriilor pentru unități noi a înregistrat o creștere semnificativă a cererii de 63% comparativ cu perioada similară a anului trecut și 17% față de trimestrul anterior al anului 2023. Defalcată pe zone, creșterea cererii pentru apartamente noi de închiriat începe de la 49% până la 71% în București.