ANAF va lua la puricat veniturile cadrelor didactice care fac meditaţii cu elevii

Elena Marinescu 09/04/2022 | 16:28 Ştiri
ANAF va lua la puricat veniturile cadrelor didactice care fac meditaţii cu elevii

Agenția Națională de Administrare Fiscală se pregătește de controale masive, având în plan o creştere a acestora cu 10% până la final de 2025. O categorie specială de contribuabili vizată de ANAF este cea a profesorilor care obţin venituri nefiscalizate din meditaţiile oferite elevilor.

După cum a declarat pentru Antena 3 Mihaela Drăgulin, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență pentru contribuabili-ANAF, această instituţie şi-a propus să colecteze mai mulţi bani la bugetul de stat în zilele următoare, iar printre modalităţi este verificare contribuabililor şi mărirea gradului de conformare fiscală.

În ceea ce priveşte conformarea voluntară, ANAF are o serie de proiecte în derulare atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice, a declarat Mihaela Drăgulin. „Vom derula în acest an proiecte pilot în diverse judeţe ale ţării care vizează veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, veniturile din meditaţii precum şi cele din activităţi de înfrumuseţare.

Pentru persoanele juridice sunt două proiecte de conformare fiscală, unul în domeniul preţurilor de transfer, iar cel de-al doilea vizează marii contribuabili. Acţiunile de conformare fiscală vizează inclusiv profesorii care dau meditaţii acasă, cei care îşi închiriază diverse bunuri, dar şi stilişti care se ocupă de machiaj sau coafură, de exemplu.

În momentul în care aceştia vor primi notificările de la ANAF, vor trebui să le dea curs şi să-şi îndeplinească obligaţiile declarative şi de plată. Toate categoriile de contribuabili care intră în analiza de risc vor face obiectul acţiunilor de control ale ANAF în perioada următoare, a explicat Mihaela Drăgulin.

Profesorii care dau meditaţii trebuie să-şi pună case de marcat

Profesorii care fac meditaţii sunt obligaţi să aibă casă de marcat, anunţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, spunând că profesorii trebuie să-şi declare veniturile şi să plătească impozit pentru ele. Instituţia le reaminteşte cadrelor didactice şi oricăror persoane care acordă meditaţii şi obţin venituri din această activitate independentă, că trebuie să se înregistreze fiscal şi să îşi declare câştigurile.

“Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditaţii că au obligaţia de a se înregistra fiscal şi de a îndeplini obligaţiile declarative şi de plată, în condiţiile legii. Veniturile din meditaţii se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

Persoanele care realizează venituri din meditaţii au obligaţia de a depune la organul fiscal Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate în condiţiile legii, funcţie de situaţia fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declaraţiei)”, a transmis ANAF.

Inspectorii ANAF vor sprijini contribuabilii să se înregistreze fiscal prin depunerea Declaraţiei Unice. În acest caz, oamenii pot suna la ANAF – 031.403.91.60. Însă, doar deschiderea unei forme de organizare, fie PFA, fie SRL i-ar costa pe profesori între 500 şi 2000 de lei.

Sub 1.000 de euro, salariul unui profesor cu vechime

În prezent, profesorii români din școlile publice încasează în medie un salariu brut anual de sub 12.500 de euro, adică o medie de 1.041 de euro pe lună. Un profesor debutant are un salariu net de 2.597 de lei, cu indemnizaţia de hrană inclusă. Salariul net al unui profesor cu o vechime în muncă de peste 40 de ani este de 4.398 lei. La aceste salarii se pot adăuga sporuri, precum: 10% pentru dirigenţie, 25% gradaţia de merit, 7-20% pentru predare simultană, 15% pentru predarea în învăţământul special, 3-20% în mediul rural.

În medie, o ședință de meditaţii de două ore la materiile principale – limba română, matematică, fizica, chimie, biologie, limbi străine – costă între 80 şi 100 de lei, iar un pachet de lecții ajunge la 380 de lei pe lună. 

Potrivit unui raport al Ministerului Educației, 47% dintre elevii de clasa a VIII-a și 42% dintre cei de clasa a XII-a au participat frecvent la meditații sau pregătire suplimentară în perioada suspendării cursurilor față în față, pe perioada pandemiei de COVID-19.

Conform legii, orice bun personal sau venit suplimentar, care nu are acoperire în documentele fiscale, poate fi pus sub sechestru.