ANAF începe controalele la persoanele fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei pe lună

Andrei Dumitru 08/03/2023 | 13:07 Ştiri
ANAF începe controalele la persoanele fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei pe lună

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei, într-o lună, a declarat miercuri preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, menţionând că în acele cazuri este vorba despre evaziune fiscală.

„Le mulţumesc marilor firme de curierat că au depus această declaraţie (declaraţia 395, n.r.). Deja avem informaţii foarte clare şi sunt în pregătire nişte acţiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună. Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă”, a menţionat menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022, citează Agerpres.ro.

Preşedintele ANAF a precizat că se referă la comerţ online.

Totodată, el a menţionat un studiu în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român şi din care a reieşit că aproximativ 60% dintre contribuabili considerau normal să nu plătească un impozit „dacă pot să nu plătească”. În context, şeful Fiscului consideră că este nevoie de o instruire, o educaţie fiscală în şcoli.

„Ştiu de un studiu care a fost făcut cu asistenţa Băncii Mondiale în urmă cu câţiva ani, în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român, respectiv acela moral – aşa a fost denumit moralul fiscal şi, din păcate, undeva la 60% dintre contribuabili spuneau că li se pare normal dacă pot să nu plătească un impozit, să nu-l plătească. Şi aici trebuie să lucrăm mult. Şi noi, ca şi ANAF, am şi demarat o acţiune în acest sens şi chiar prin Legea educaţiei dorim să se facă o instruire, o educaţie fiscală în şcoli, pentru ca tinerii de pe băncile şcolii, pe băncile facultăţii, să înţeleagă importanţa plăţii impozitelor şi taxelor şi să înţeleagă că nu este doar o obligaţie legală acest lucru, ci este şi o obligaţie morală să-ţi achiţi la timp impozitele şi taxele. (…) Deja avem semnate câteva protocoale cu universităţi din România prin care studenţi de la Ştiinţe economice sau la Ştiinţe juridice vor veni şi vor face practică în ANAF şi, în acelaşi timp, profesori din aceste universităţi vor veni şi vor ţine cursuri către angajaţii ANAF-ului, în acest mecanism de pregătire profesională continuă al funcţionarului din ANAF”, a mai spus Lucian Heiuş.

ANAF a colectat venituri de 372,6 miliarde de lei în 2022, în creştere cu 19,8%

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat venituri bugetare în valoare de 372,6 miliarde de lei în 2022, în creştere cu 19,8% faţă de anul anterior, când a încasat 311,1 miliarde de lei.

„Aş vrea să vă prezint succint câteva dintre cei mai importanţi indicatori pe care i-am realizat în anul 2022. Total venituri colectate în anul 2022 este de 372,6 miliarde de lei. Un plus de 61,4 miliarde de lei faţă de 2021, când s-au încasat 311,1 miliarde de lei. Creşterea în procente este de 19,8%. În acelaşi timp, s-a rambursat TVA în valoare de 15,68 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de 2021, când s-a restituit 14,2 miliarde de lei. Prin activitatea de executare silită s-au încasat 14,2 miliarde de lei, cu 15,9% mai mult decât din 2021. Prin activitatea de executare silită cazuri speciale, în anul 2022 a fost încasată suma totală de 199,6 milioane de lei, cu 18,1% mai mare faţă de anul 2021, din care 47,1 milioane de lei din activitatea de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului”, a declarat Lucian Heiuş.

El a afirmat că un indicator foarte important, respectiv conformarea voluntară la plată în anul 2022, a fost de 86,2%, în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul 2021, când a fost de 85,5%.

În ceea ce priveşte inspecţiile fiscale, preşedintele ANAF a spus că au fost efectuate 34.991 de verificări la contribuabili persoane juridice şi persoane fizice, din care 26.056 la contribuabili persoane juridice şi 8.935 la contribuabili persoane fizice. Ca urmare a acestor activităţi de control, au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 2,8 miliarde de lei.

De asemenea, au fost efectuate 17.303 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, iar ca urmare a acestor verificări documentare, sumele stabilite suplimentar au fost în valoare de 554,2 milioane de lei.

Lucian Heiuş a declarat că în urma acţiunilor de verificare a preţurilor de transfer a fost stabilită o diferenţă a bazei de impunere de 864,8 milioane de lei. În acelaşi timp, anul trecut, au fost verificate 232 de societăţi comerciale din categoria mari contribuabili, iar sumele suplimentare stabilite au fost de 395,5 milioane de lei.

„Inspectorii de la Antifraudă au cuantificat/estimat implicaţii fiscale reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate sau alte creanţe în sumă totală de 1,038 miliarde de lei, din care 41% reprezentând TVA. Totodată, au fost înaintate organelor de urmărire penală 194 de acte de sesizare pentru prejudicii totale în sumă de 575,5 milioane de lei. Antifrauda face şi ea verificări documentare şi au fost emise decizii de impunere pentru 1.331 de entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 402,6 milioane de lei”, a spus Lucian Heiuş.

Pe linia prevenirii evaziunii fiscale au fost aplicate 18.176 de sancţiuni contravenţionale, valoarea acestor amenzi fiind de 105,7 milioane de lei.

Referitor la activitatea de verificarea a situaţiei fiscale personale, preşedintele ANAF a declarat că au fost finalizate 201 acţiuni de verificarea a situaţiei fiscale, din care au fost emise 114 decizii de impunere în valoare totală de 43,2 milioane de lei.