Amenzi de 2,6 milioane de lei, date de ANSVSA pe litoral

Andrei Dumitru 02/08/2022 | 15:45 Ştiri
Amenzi de 2,6 milioane de lei, date de ANSVSA pe litoral

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat amenzi de peste 2,6 milioane de lei în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022”, până în 31 iulie. Totodată, au fost confiscate peste 600 de kilograme de produse alimentare nesigure şi neconforme.

Potrivit bilanţului „Comandamentului Sezon Estival 2022”, în perioada 27 iunie – 31 iulie 2022, au fost verificate 1.084 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică, fiind aplicate 233 de sancţiuni în cuantum de 2.643 milioane de lei.

De asemenea, au fost emise o Ordonanţă de interzicere a activităţii şi patru Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.

În plus, a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 605,26 kg de produse alimentare (produse din carne, peşte, produse din peşte, preparate culinare), care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare.

Potrivit sursei citate, în urma acestor controale, s-au constatat o serie de deficienţe, printre care comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate, potrivit legislaţiei în vigoare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră; comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit.

„Echipele de inspectori din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022″, la solicitarea instituţiilor partenere, au desfăşurat acţiuni de control oficial la un festival de pe teritoriul judeţului Constanţa. În cadrul acţiunii s-a realizat consilierea agenţilor economici şi aplicarea a 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 65.000 lei. Prin verificările efectuate s-a asigurat un climat de siguranţă alimentară participanţilor la festival, în timp ce agenţilor economici li s-au clarificat responsabilităţile ce le revin cu privire la siguranţa alimentului”, au precizat reprezentanţii Autorităţii.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţie numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival (0786 577 007), unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call-Center ANSVSA, 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.