Amazon, un nou gigant militar? Compania lui Jeff Bezos vrea să obțină un contract uriaș

NewMoney 10/10/2019 | 14:04 Ştiri
Amazon, un nou gigant militar? Compania lui Jeff Bezos vrea să obțină un contract uriaș

Amazon ar putea să fie selectat să creeze un sistem de cloud computing complet pentru Pentagon în cadrul unui proiect în valoare de zece miliarde de dolari, pe care grupul lui Jeff Bezos este pe cale să-l obţină, scrie Slate.fr.

Intitulat Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) scopul proiectului este să transfere toate datele Apărării americane către un sistem de tip cloud.

Amazon, un gigant cloud

Amazon Web Services (AWS), divizia grupului de e-comerţ specializată în soluţii cloud, este deja extrem de profitabilă. În 2018, veniturile acesteia atingeau 25 de miliarde de dolari (aproape 23 de miliarde de euro), în urma numeroselor contracte cu comunitatea americană de informaţii.

AWS are un contract în curs în valoare de 600 de milioane de dolari cu Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA).

jeff bezos amazon audible getty newmoney

„Nori” de război

Odată cu JEDI, firma lui Jeff Bezos trece la nivelul superior în colaborarea sa cu autorităţile militare. Proiectul, catalogat drept un veritabil ”cloud de război”, vizeazăsă armonizeze sutele de sisteme informatice din cadrul Departamentului Apărării, să facă reciproc disponibile datele în tot departamentul şi să introducă Pentagonul în era inteligenţei artificiale (AI).

Este o perspectivă îngrijorătoare? se întreabă Slate. Poate. Numeroşi critici s-au exprimat împotriva JEDI, iar Google a dat înapoi de la licitaţie, la presiunea angajaţilor săi, apreciind că proiectul ar putea să fie contrar ”principiilor (sale) în domeniul inteligenţei artificiale”.

Această retragere lasă Amazon în ”pole position” în vederea obţinerii contractului, în faţa IBM şi Microsoft.

În pofida faptului că relaţiile lui Jeff Bezos cu preşedintele american Donald trump nu strălucesc, Amazon va face tot posibilul să devină cel mai mare prestator al celei mai mari armate din lume, comentează Slate.


Sursa: Slate/News.ro

FOTO: Getty/Mediafax