Amânarea amânării. Magistrala de metrou din Drumul Taberei va fi gata abia în 2018

Gabriel Bucur 23/01/2017 | 16:09 Ştiri
Amânarea amânării. Magistrala de metrou din Drumul Taberei va fi gata abia în 2018

Locuitorii din Drumul Taberei nu vor avea metrou nici în 2017, ci abia din prima parte a anului viitor, anunță Marin Aldea, directorul general al Metrorex, potrivit Economica.net.

Noua amânare a inaugurării magistralei 5 de metrou are trei cauze. Una dintre ele constă în finanțarea insuficientă a lucrărilor pe anul 2017. Un alt motiv ține de întârzierea contractării sistemului de siguranță a traficului. Totodată, trebuie atinși parametrii proiectați pentru instalații, după terminarea lucrărilor.

Totuși, „Metrorex continuă proiectul într-un ritm accelerat şi susţinut şi, ca soluţie de accelerare a procesului, a demarat deja achiziţia sistemului de siguranţă, cu utilizarea materialului rulant existent şi montarea echipamentelor pe trenurile din flota sa”, a precizat Marin Aldea, pentru Economica.net.

Șeful Metrorex a mai declarat că bugetul solicitat pentru execuția lucrărilor din acest an este de aproape 847 de milioane de lei.

Tronsonul de metrou cuprins între Eroilor și Râul Doamnei, parte a magistralei 5, trebuia să fie gata de trei ani. Lucrările au demarat în 2011, iar de atunci s-au cheltuit circa trei miliarde de lei. Proiectul a fost finanțat de stat până în 2013. Apoi, s-a semnat acordul pentru finanțarea din fondurile europene, prin programele POST 2007-2013 și POIM 2014-2020. La începutul anului trecut, sumele totale cheltuite se ridicau la circa 585 de milioane de euro.

La începutul lui ianuarie 2017, secțiunea din Drumul Taberei a noii magistrale era gata în proporție de 87,51%. Tronsonul 6,87 kilometri va avea zece staţii de metrou și un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară și Eroilor.

 


FOTO: Mediafax

 

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.