Cum vrea cel mai mare producător de băuturi spirtoase din România să se bată cu americanii în vânzări de whisky

După ce a cucerit piața românească a băuturilor spirtoase, își pregătește acum extinderea în Statele Unite. Și nu o face oricum, ci printr-o investiție de o sută de milioane de dolari.
Acest articol a apărut în numărul 46 (6-26 august) al revistei NewMoney
„Mai întâi America, apoi celelalte“, spune Nawaf Salameh (53 de ani), proprietarul producătorului de băuturi spirtoase Alexandrion Group, liderul pieței de profil, cu afaceri estimate la peste o sută de milioane de euro pentru anul acesta și cel care a anunțat recent una dintre cele mai mari investiții ale unei companii românești în Statele Unite – o distilerie de o sută de milioane de dolari în urma căreia ar putea deveni jucător global cu produse premium „Made in USA“.
New York, New York. E un moment pe care îl aștepta de cel puțin cinci ani, iar alegerea antreprenorului – înainte de toate – Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite a fost pentru el semnalul că timpul potrivit a sosit. În mai puțin de două luni, pe locul unei foste fabrici de componente IT din regiunea Mid-Hudson, districtul Putnam (statul New York), o localitate cu mai puțin de 100.000 de locuitori, ar urma să înceapă lucrările de construcție la o distilerie cu o suprafață de aproape 11.000 de metri pătrați, dotată inclusiv cu un centru pentru turiști și săli de degustare, care va produce whisky, brandy, vodcă și gin. În aria New Yorkului există în momentul de față peste 160 de distilerii artizanale, dintre care aproape o sută au fost deschise din 2012 încoace, potrivit The Spirits Business.
Pentru Alexandrion, primele sticle de gin, brandy și vodcă ar urma să iasă pe poarta fabricii în 2020, în vreme ce primul lot de whisky, băutură care trebuie pusă la învechit între trei și cinci ani, va fi produs cel mai devreme în 2023. Investiția se va desfășura în mai multe etape, în faza inițială fiind alocate 40 de milioane de dolari, destinate transformării clădirii existente acolo în distilerie. „Finanțare avem din mai multe țări, din păcate, nu și din România“, spune, fără a intra în detalii, Nawaf Salameh, din biroul său situat în apropierea Aeroportului „Henri Coandă“, poziționat parcă special pentru a-i aminti de dorința lui de a deveni jucător global. Cert este că 2,7 milioane de dolari vin de la Empire State Development (ESD), agenția de dezvoltare economică din New York, sub formă de facilități fiscale – prin intermediul Excelsior Jobs Program, un proiect local care încurajează companiile să se extindă sau să își mute afacerile în New York.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.