Alertă sanitară la graniţa României. Medicii de familie au primit instrucţiuni

Elena Marinescu 11/11/2019 | 17:15 Ştiri
Alertă sanitară la graniţa României. Medicii de familie au primit instrucţiuni

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Suceava a transmis recomandări medicilor de familie şi unităţilor sanitare privind diagnosticarea corectă a pacienţilor, în contextul confirmării cazurilor de difterie în regiuni din Ucraina aflate în graniţă cu România.

Potrivit sursei citate de Agerpres, în legătură cu atenţionarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la existenţa unor cazuri de difterie în Ucraina, DSPJ Suceava a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT) pe 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României.

Reprezentantul DPS Suceava, Liliana Grădinaru a precizat că, în condiţiile în care acoperirea vaccinală pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenţii deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigaţii de laborator.

CNCSBT a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet. În acest context epidemiologic, la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980, iar DSPJ Suceava a anunţat că dispune de stocuri suficiente de vaccinuri combinate ce oferă protecţie şi contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni şi 6, 14 ani. ”În judeţul Suceava se administrează lunar peste 2.500 de doze, acoperirea vaccinală fiind de 85 şi 90 %”, a spus Grădinariu.

Unde pot solicita românii informații și asistență

Țara vecină se confruntă cu această epidemie, iar guvernul de la Kiev a înștiințat țările vecine, în primul rând, în legătură cu această situație. Cazurile de difterie au fost descoperite în regiunile Zakarpattia și Chernivtsi, în nordul României. Așadar, românii care trăiesc în județele Satu Mare, Maramureș, Suceava și Botoșani, care au drum spre Ucraina, sunt în primul rând vizați de această alertă de călătorie emisă de MAE.

Informările oficiale despre cazurile de difterie pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății din Ucraina. Ministerul român de Externe îi avertizează astfel pe cetățeni să se vaccineze împotriva difteriei: Pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi împotriva difteriei în ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia”

+380445009932, +380445009934 şi +380445009935 sunt numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev unde pot fi solicitate orice tip de informații în legătură cu evoluția acestei epidemii. Românii se mai pot informa și de pe site-urile kiev.mae.ro sau cernăuți.mae.ro.

Difteria este o boală infecțioasă destul de agresivă, care se răspândește ușor, provocată de Corynebacterium diphteriae. În cele mai grave situații, toxina absorbită de organism poate duce la miocardită, nevrită și poate afecta mai multe organe importante precum rinichii sau ficatul. Cea mai bună măsură de prevenție este vaccinarea împotriva acestei afecțiuni, transmite Ministerul Afacerilor Externe, care a fost informat de Ministerul Sănătății din Ucraina.