Alegeri în Spania. Socialiștii lui Pedro Sanchez au câștigat parlamentarele

NewMoney 29/04/2019 | 09:49 Ştiri
Alegeri în Spania. Socialiștii lui Pedro Sanchez au câștigat parlamentarele

Socialiștii spanioli conduși de actualul premier Pedro Sanchez au câștigat alegerile parlamentare desfășurate pe 28 aprilie în Spania, informează BBC

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a obținut 28,7% din voturi, indică surse oficiale după numărarea a 99,98% din voturile exprimate. Pe locurile următoare s-au clasat Partidul Popular (16,7%), Cetățenii (15,9%), Podemos (14,3%) și Vox (10,3%). La scrutin au participat 75,8% din spaniolii cu drept de vot.

Rezultatul alegerilor este considerat un succes personal al premierului Pedro Sanchez. La precedentele alegeri, din 2016, formațiunea acestuia obținuse 23%.

Cu 123 de parlamentari, socialiștii ar urma să se alieze cu Podemos, care va avea 42 de aleși. Totuși, pentru a obține majoritatea de 176, Pedro Sanchez va avea nevoie și de sprijinul unor partide regionale, mai mici. Cel mai probabil, coaliției sale i se vor alătura și naționaliștii basci.

„Am trimis un mesaj clar și puternic al poporului spaniol către Europa și către lume. Este posibil să învingi reacționarii, autoritarismul și regresul“, a declarat Pedro Sanchez. El a promis că partidul său va rămâne proeuropean.

Pentru Partidul Popular, scrutinul de pe 28 aprilie a fost dezastruos. După ce, în 2016, obținuseră 137 de locuri de parlamentari, popularii ar urma să aibă 66. Liderul partidului, Pablo Casado, a spus că formațiunea pe care o conduce va deveni principala forță de opoziție.

Alegerile din 28 aprilie au confirmat ascensiunea partidului Vox, considerat extremist. BBC scrie că „Vox respinge eticheta de partid de extrema-dreaptă, însă punctele sale de vedere îl plasează în linie cu partidele de extrema-dreaptă și populiste din alte țări europene. Vox vrea să abroge legile împotriva violenței de gen, se opune avortului și căsătoriei între homosexuali. BBC subliniază că după 1975 este pentru prima oară când un partid de extrema-dreaptă intră în legislativul spaniol.

Foto: Mediafax Foto / Anadolu Agency / Hepta