AFM va da startul înscrierilor în Programul privind creşterea eficienţei energetice

Elena Marinescu 20/10/2023 | 19:18 Ştiri
AFM va da startul înscrierilor în Programul privind creşterea eficienţei energetice

Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă, vineri, că înscrierea în cadrul Programului privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice va începe din 11 decembrie. Pot depune proiecte unităţile administrativ teritoriale, sectoarele din Bucureşti, cluburi sportive sau diferite instituţii. Bugetul este de aproape 600 de milioane de lei.

”Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere în cadrul Programului  privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice, în perioada 11 decembrie 2023, ora 10.00 – 31 decembrie ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului”, anunţă, vineri, AFM, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice şi îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea consumului anual de energie primară şi promovarea utilizării surselor regenerabile de energie.

”Am decis să finanţăm acest program cu scopul de a moderniza clădirile publice, prin finanţarea de activităţi/acţiuni specifice realizării de investiţii pentru creşterea performanţei energetice a acestora, de a reduce consumul anual de energie primară şi nu în ultimul rând, de a diminua efectele poluării aerului asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei”, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Potrivit datelor transmise de AFM, finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu.

”Suma alocată programului este de 596.500.000 lei, iar înscrierea se face prin intermediul aplicaţiei informatice, puse la dispoziţie de AFM, în limita a 200% din bugetul alocat programului. Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi”, a mai transmis AFM, potrivit News.ro.

În cadrul unei sesiuni de finanţare, suma maximă care poate fi acordată unui solicitant, prin una sau mai multe cereri de finanţare, este:

  • 6.000.000 lei pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori inclusiv;
  • 12.000.000 lei pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 locuitori;
  • 16.000.000 lei pentru oraşe şi pentru solicitanţii: cluburile sportive de drept public şi COSR şi  unităţile publice centrale şi/sau teritoriale;
  • 28.000.000 lei pentru consilii judeţene;
  • 28.000.000 lei pentru municipiul de rang 0;
  • 28.000.000 lei pentru municipii de rang I;
  • 20.000.000 lei pentru municipii de rang II;
  • 24.000.000 lei pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti.

Categoriile de solicitanţi eligibili sunt:

  • unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ;
  • subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti;
  • instituţiile publice din subordinea/în coordonarea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale;
  • cluburile sportive de drept public şi COSR, pentru baze sportive de drept public aflate în administrarea, concesiunea sau folosinţa acestora;
  • unităţile publice centrale şi/sau teritoriale cu atribuţii specifice în domeniul:

1. apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a proprietăţii publice şi private, asigurarea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale;

2. protecţia civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă a populaţiei şi bunurilor.