Află cum poți accesa finanțări și fonduri europene în afaceri

NewMoney 25/06/2021 | 10:30 Fapt Divers
Află cum poți accesa finanțări și fonduri europene în afaceri

Fondurile europene sunt o adevărată binecuvântare pentru mediul de afaceri românesc. Prin intermediul acestora atât mediul de afaceri cât și mediul în care trăim se dezvoltă. Fondurile europene sunt de două feluri, și anume: fonduri europene rambursabile și nerambursabile. Este logic că fondurile nerambursabile sunt visul oricărui antreprenor însă și fondurile rambursabile sunt de un real ajutor. Pentru ca firma să poată primi finanțare din partea Uniunii Europene este necesară îndeplinirea unor anumite criterii.

Iată cum poți accesa fonduri europene

Atragerea fondurilor europene este un aspect pe care ar trebui să pună accentul orice antreprenor chiar și în cazul în care afacerea pe care o deține funcționează foarte bine. Posibilitatea de a dezvolta afacerea și de a trece la un alt nivel este singurul și cel mai important beneficiu oferit de către atragerea fondurilor europene. Pentru ca antreprenorii să nu profite de această oportunitate oferită de către Uniunea Europeană există niște criterii care trebuie să fie îndeplinite de către firmele care doresc să primească astfel de fonduri. Acestea sunt următoarele:

  • Deținerea unei idei de afaceri. Acesta este punctul de plecare pentru a putea primi finațare indiferent de tipul acesteia.
  • Realizarea unui plan de afaceri foarte detaliat. Din cadrul acestui plan de afaceri trebuie să reiasă care sunt motivele pentru care se dorește obținerea finațării și care sunt obiectivele care se doresc a fi atinse cu ajutorul finanțării primite. De asemenea, pașii care trebuie implementați pentru a atinge obiectivele propuse trebuie să fie menționați foarte detaliat în cadrul planului de afaceri.
  • Apelarea la serviciile oferite de către o firmă specializată în consultanță de afaceri. Chiar dacă ai idei foarte clare despre ceea ce dorești să faci trebuie apelat la serviciile unei astfel de firme pentru că în cadrul acestora lucrează oameni care au o mare experiență în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Pentru ca șansele să fie cât mai mari este necesară apelarea la serviciile oferite de către o firmă care se bucură de un nivel foarte ridicat de apreciere din partea clienților care au apelat la serviciile acesteia.

Detalii care trebuie avute în vedere pentru a putea avea șanse cât mai mari de reușită

Fondurile europene și în special fondurile europene nerambursabile nu sunt foarte ușor de accesat motiv pentru care trebuie apelat la o echipă care are o mare experiență în accesarea fondurilor europene. Pentru a putea colabora cu o astfel de firmă trebuie avute în vedere anumite aspecte pentru că pe piață există multe astfel de firme. Neavând experiență există riscul de a alege o firmă a cărei servicii nu sunt de cea mai bună calitate. Pentru a evita o astfel de situație trebuie ca alegerea firmei să fie realizată ținând cont de următoarele aspecte:

  • Gradul de notorietate de care se bucură. Acesta este primul aspect de care trebuie să fii interesat pentru a putea beneficia de suportul unor specialiști. Pentru că cererea pentru atragerea fondurilor europene este foarte mare este normal ca serviciile oferite de către firmele de consultanță în afaceri să fie accesate de un număr foarte mare de persoane. Așa se face că există firme care sunt cotate foarte bine și firme care din nefericire nu se bucură de un nivel bun de apreciere. Înainte de a lua o decizie trebuie să cercetezi acest detaliu pentru a putea identifica cele mai bune opțiuni pe care le ai la dispoziție.
  • Nivelul de experiență avut de către persoanele care lucrează în cadrul firmei. Una dintre marile greșeli pe care le facem este că alegem firme care au o mare experiență în domeniu fără a ține cont de experiența avută de către persoanele care lucrează în cadrul acestor firme. Nu este obligatoriu ca persoanele care lucrează în cadrul firmelor cu experiență să aibă la fel de multă experiență precum firma în care lucrează. Așadar, trebuie avut în vedere și acest aspect pentru a putea colabora cu o firmă care oferă cele mai profesioniste servicii de consultanță în afaceri.
  • Dacă în cadrul firmei lucrează specialiști din mai multe domenii de activitate este un detaliu foarte important pentru calitatea proiectului realizat. Este foarte important ca acesta să fie realizat de către o echipă de oameni care activează în domenii de activitate diferită. Colaborând cu o astfel de firmă cresc șansele de a primi finanțarea mult dorită.
  • Nu în ultimul rând, procentul de reușită al firmei este un detaliu care nu trebuie ignorat în cazul în care dorești să primești finanțarea mult visată. Este normal să existe firme care nu au procentaj de 100% în ceea ce privește rata de succes însă acest lucru nu înseamnă că este normal să colaborezi cu o firmă care are un procentaj de reușită extrem de scăzut.

Concluzii

Pentru a putea primi finanțări și fonduri europene în afaceri este necesară îndeplinirea mai multor aspecte, câteva dintre cele mai importante fiind prezentate în cadrul acestui articol. Indiferent de pașii urmați deținerea unei idei de afacere care are potențial de dezvoltare este esențială pentru obținerea banilor doriți. Acest lucru nu înseamnă că nu este importantă firma de consultanță în afaceri.

Aceasta trebuie să fie aleasă după analizarea cu atenție a tuturor ofertelor existente pe piață și trebuie ținut cont și de ponturile prezentate în rândurile de mai sus. Chiar dacă rezultatul nu este dorit de la prima încercare acest lucru nu trebuie să te demoralizeze ci trebuie să te ambiționeze și să te facă să realizezi un proiect mult mai bun.