Acțiunile și prețul petrolului, în scădere la nivel mondial după decizia lui Donald Trump

NewMoney 12/03/2020 | 11:57 Ştiri
Acțiunile și prețul petrolului, în scădere la nivel mondial după decizia lui Donald Trump

Acţiunile şi preţurile petrolului sunt în scădere la nivel mondial, joi, în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a interzice accesul în Statele Unite a călătorilor din Europa, transmite Reuters.

În timp ce pandemia dă peste cap vieţile a milioane de oameni, investitorii sunt dezamăgiţi de lipsa unor măsuri mai ample din planul preşedintelui Trump împotriva coronavirusului, ceea ce îi determină pe traderi să anticipeze o relaxare mai agresivă a politicii monetre de către Rezerva Federală.

Indicele Euro Stoxx 50 a căzut cu până la 8,3%, la cel mai redus nivel atins de la jumătatea anului 2016, fiind ulterior în declin cu 6,9%.

Investitorii s-au refugiat în plasamente efectuate în active sigure, de la obligaţiuni şi aur la yeni şi franci elveţieni.

Indicele pan-european STOXX 600 este în declin cu 6,6%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 5,88%, DAX al bursei din Frankfurt cu 6,9%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 6,64%. La Milano, indicele FTSE MIB este în coborâre cu 5,9%, în timp ce indicele IBEX 35 al bursei din Madrid este în scădere cu 6,47%.

Contractele futures din SUA sunt la rândul lor în scădere accentuată, cu Dow Jones în declin cu 5,86%, S&P 500 cu 4,89%, iar NASDAQ cu 4,7%.

Indicele japonez Nikkei a scăzut joi cu 4,4%, în timp ce indicele MSCI al acţiunilor din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a coborât cu 4,7%. În Australia, acţiunile au scăzut cu 7,4%, la cel mai redus nivel din ultimii peste trei ani, iar în Coreea de Sud indicele a pierdut 4,8%, la minimul ultimilor patru ani şi jumătate.

Trump închide granițele pentru europeni

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că Statele Unite blochează accesul europenilor în ţară, cu excepţia călătorilor din Marea Britanie, pentru o perioadă de 30 de zile care va începe vineri. Relaţiile comerciale nu vor fi afectate de măsură.

Trump a mai anunţat şi alte măsuri, inclusiv cea potrivit căreia Departamentul Trezoreriei va amâna plăţile datorate de entităţile afectate de epidemie.

Preţul aurului a crescut cu 0,1%, la 1.636 dolari uncia, dar este sub maximul de peste 1.700 de dolari uncia, atins luni.

Preţul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) este în scădere cu 4,1%, la 31,64 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent este în coborâre cu 4,6%, la 34,14 dolari pe baril.

Dolarul american este în declin cu 0,8% faţă de yenul japonez, la 103,66 yeni pe unitate, şi cu 0,3% faţă de francul elveţian, la 0,9344 franci pe unitate.

Euro este în urcare cu 0,2% faţă de dolarul american, la 1,1292 dolari pe unitate, înaintea şedinţei de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE).

Pieţele anticipează că BCE va reduce dobânda de politică monetară cu 0,1 puncte procentuale, de la minimul record la care se află în prezent, de -0,5%. Unii reprezentanţi ai instituţiei afirmă însă că o nouă reducere ar putea fi contraproductivă pentru că afectează marjele băncilor într-o măsură în care va afecta şi creditarea.