A fost creat primul manual european de evaluare a proprietăților imobiliare

Gabriel Bucur 23/08/2017 | 13:09 Ştiri
A fost creat primul manual european de evaluare a proprietăților imobiliare

Institute of Revenues Rating and Valuation (IRRV) din Marea Britanie a realizat, în colaborare cu Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) și asociațiile profesionale din Polonia și Bulgaria, primul proiect educațional care oferă calificare în evaluarea de proprietăți imobiliare, la nivel european.

Proiectul se intitulează VARVET – Valuer Access to Recognized Vocational Education and Training, iar, odată cu finalizarea sa, a rezultat un manual care oferă informații legate de metodologia de evaluare a proprietăților imobiliare la un nivel de bază, „fapt care, până în acest moment, a scăpat tuturor încercărilor anterioare de stabilire a unui cadru de formare internaţională real şi transparent şi a unui sistem de calificări în evaluare la nivelul întregii Europe”, spun reprezentanții ANEVAR.

Lansarea manualului va avea loc la finalul acestei luni, la Londra.

„Proiectul este foarte important prin prisma faptului că din ce în ce mai multe firme de evaluare își extind activitatea în afara granițelor țării lor, iar clienţii europeni importanţi cer ca evaluatorii să fie calificaţi corespunzător și, desigur, uniform, indiferent de țara de proveniență”, a declarat Daniel Manațe, președintele ANEVAR.

În prezent, precizează autorii proiectului, în Europa nu există cursuri de formare comparabile, și doar un număr limitat de noi state membre, inclusiv din cele care au aderat la UE în 2004 şi 2007, au o infrastructură suficient de dezvoltată pentru a concepe şi a pune în aplicare o calificare de bază în evaluare.

„Acest manual aduce completări și interpretări concrete ale standardelor de evaluare, propunându-și să uniformizeze metodele de evaluare în spiritul celor mai bune practici. Cu alte cuvinte, cei care își doresc să își dezvolte abilitățile de evaluare, să își exporte expertiza și peste granițe, în orice stat membru, sau cei care activează în industrii conexe și vor o certificare de bază într-un domeniu-cheie al economiei europene, au acum posibilitatea să facă acest lucru prin proiectul VARVET”, a mai spus Daniel Manațe.

Materialele proiectului, care s-a desfășurat pe parcursul a 24 de luni și a fost sponsorizat prin programul Erasmus+ al UE, au fost deja redactate şi sunt în curs de testare şi evaluare și sunt împărțite în cinci module distincte de pregătire.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.