BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an

Andrei Dumitru 06/07/2022 | 13:31 Ştiri
BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de miercuri, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022.

”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an, de la 4,75% pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75%, de la 2,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022”, arată BNR.

De asemenea, BNR a decis şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, precum şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Ce este rata dobânzii de politică monetară

Rata dobânzii de politică monetară reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă și este o parte a Politicii Monetare a Băncii Naționale. Politica monetară a unei banci centrale influențează cantitatea de monedă aflată în circulație, a cursului de schimb valutar, a dobânzilor din piață și a altor indicatori în vederea realizarii obiectivelor politicii economice. Rata dobânzii de politica monetară influențează în mod direct cantitatea de monedă aflată în circulatțe.

Astfel, atunci când rata coboară, crește oferta de bani, politica monetară fiind considerată expansivă și acționează ca un stimul pentru economie, băncile comerciale, populația și companiile beneficiind de rate mai mici ale împrumuturilor. În sens invers, atunci când rata dobânzii crește, scade oferta de bani, politica monetară este considerată restrictivă, accesul la credite este îngreunat din pricina majorării ratelor, consumul populației și al întreprinderilor scade, ceea ce duce la temperarea creșterii economice.