Undă verde pentru utilizarea Ivermectinei la pacienţii COVID. Dr. Virgil Musta: Poate fi utilizată în studii clinice

Elena Marinescu 27/01/2021 | 22:18 Ştiri
Undă verde pentru utilizarea Ivermectinei la pacienţii COVID. Dr. Virgil Musta: Poate fi utilizată în studii clinice

Ministerul Sănătății a dat undă verde Ivermectinei, medicamentul foarte ieftin, considerat eficient în tratarea COVID-19. Specialiștii în sănătate au declarat că se poate utiliza în studii clinice în România, la fel ca în celelalte state europene. Mai departe, medicamentul trebuie să primească avizul și de la Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR).

Medicul Virgil Musta, din Comisia de Boli Infecțioase, a dezvăluit faptul că mai există câteva etape de parcurs până la momentul în care Ivermectina va fi inclusă în protocolul de tratament pentru infecția cu SARS-COV-2.

La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România. Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.

În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă„, a declarat Virgil Musta la Antena3.

Farmaciștii și medicii veterinari avertizează că administrarea medicamentului de uz veterinar la oameni este contraindicată. În România, produsul este autorizat pentru uz uman doar sub formă de unguent. Studii asupra Ivermectinei în tratamentul COVID au fost făcute în SUA, unde medicamentul este autorizat și pentru uz uman, dar nu sunt concludente în acest moment.

Ivermectina, autorizată în România pentru uz uman doar ca unguent

Ivermectina e un medicament de uz uman, e pe lista de medicamente esențiale a OMS, recomandat pentru anumite boli parazitare interne sau externe și din această utilizare umană s-a derivat și utilizarea veterinară. Mdicamentele umane și veterinare sunt fabricate cam de același producător, dar sunt linii de fabricație diferite, pentru că sunt doze și forme de prezentare diferite”, a explicat la Digi24 Dragoș Damian, reprezentant al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice.

S-au adunat în SUA ceva date clinice despre utilizarea lui în profilaxia persoanelor care au avut contacte cu cei infectați și în tratamentul pacienților, date clinice care sunt insuficiente deocamdată pentru a obține o aprobare de la autoritatea americană. Însă ultimele 6 luni au dus la schimbări de opinii din partea Institutului național de sănătate din SUA, care de unde înainte contraindicau categoric, acum spun că au nevoie de mai multe studii.

Sun foarte multe medicamente apărute de la începutul pandemiei, vă aduceți aminte de hidroxiclorochină, remdesivir, mai multe antivirale care nu aveau date despre COVID, dar când au apărut studii observaționale experimentale, randomizate au fost introduse încet-încet în prospectul medicamentului”, a adăugat el.

Pericolul reacţiilor adverse, subestimat

Damian spune că năvala pe care o dau oamenii în farmacii pentru a-și cumpăra medicamente despre care au citit că ar fi bune împotriva COVID „arată fragilitatea sistemuluiInclusiv în farmaciile veterinare n-ar trebui date fără rețetăPe lângă faptul că medicamentul nu e înregistrat, deci n-are voie să fie comercializat, poate fi adus doar pentru studii clinice eventual, dacă ar ajunge în farmacii și ar fi utilizat ca paracetamolul, din acel moment problema devine delicată și chiar periculoasă, pentru că nefiind un cadru medical să controleze, pacientul ar lua la întâmplare și ar putea apărea și reacții adverse”, a adăugat el.

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a precizat că Ivermectina este aprobată în România și în Uniunea Europeană pentru uz uman doar ca unguent.