Actele medicale necesare pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile

Elena Marinescu 26/09/2020 | 17:24 Ştiri
Actele medicale necesare pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, sâmbătă, care sunt actele medicale ce trebuie să însoțească cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile, la alegerile locale din 27 septembrie.

Lista a fost stabilită în conformitate cu lămuririle primite de AEP de la Ministerul Sănătății. Astfel, persoanele care doresc să-și exercite dreptul la vot cu ajutorul urnei speciale vor trebui să depună o cerere însoțită de mai multe acte medicale.

Acte medicale necesare pentru a putea vota prin intermediul urnei mobile:
⦁ Pentru persoanele cu diverse boli sau grade de invaliditate altele decât COVID-19, sunt necesare copii după documente medicale justificative (aceleași documente care au fost prezentate și la scrutinele anterioare);

În cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19, izolate la domiciliu sau într-o altă locație declarată, este necesară o copie după unul din următoarele documente:

⦁ biletul de externare din unitatea sanitară, care confirmă diagnosticul și indicația de izolare;
⦁ decizia de izolare emisă de Direcția de Sănătate Publică;
⦁ rezultatul pozitiv al testării COVID – 19 RT – PCR, efectuată în ultimele 14 zile.

Pentru persoanele aflate în carantină la domiciliu sau carantină instituționalizată, impusă atât pentru cetățenii care intră pe teritoriul României din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID -19, cât și pentru contacții persoanelor infectate, este necesară copia deciziei de carantină emisă de Direcția de Sănătate Publică.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, președintele AEP, a explicat pentru B1.TV că alegătorii care solicită urna mobilă pentru a vota pe 27 septembrie trebuie să prezinte și documente medicale: „Toți cetățenii care solicită urna mobilă trebuie să facă dovada cu acte medicale, că sunt persoane netransportabile și în situația tuturor trebuie să prezinte o cerere și un act din care să se constate această problemă. În cazul contacților aflați în izolare este aceeași situație. Pentru aceștia DSP au emis documente”.