Monica Anisie, anunţ alarmant: În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare

Elena Marinescu 26/08/2020 | 21:26 Ştiri
Monica Anisie, anunţ alarmant: În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat miercuri seara că în prezent nu sunt suficienţi medici şi asistente în cabinetele şcolare, însă un proiect de lege depus la Parlament prevede deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi personalul medical necesar acestor cabinete.

„În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare. Prin proiectul de lege pe care l-am trecut prin Guvern şi l-am depus la Parlament am solicitat deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi pentru medici şi asistente din cabinetele şcolare. Ştiţi foarte bine că în Legea 55 – legea în care sunt prevăzute măsurile pentru starea de alertă – a fost interzis concursul până şi pentru funcţiile didactice”, a spus ministrul la postul B1.

Anisie a afirmat că a avut o discuţie în acest sens cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. „Am avut o discuţie cu domnul ministru Tătaru pentru a găsi soluţii aşa cum am găsit şi în perioada examenelor naţionale. Am avut în fiecare unitate de învăţământ câte un medic sau o asistentă în aşa fel încât să se desfăşoare activităţile fără nicio problemă. Domnul ministru Tătaru a prezentat o situaţie a acestor medici sau asistente care ar putea să vină în parteneriat cu autoritatea publică locală către unitatea de învăţământ”, a mai susţinut reprezentantul MEC.

În ceea ce privește banii alocarea de bani pentru măstile de protecție în școli, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că autoritatea publică este cea care administrează unitatea de învățământ și că tot această autoritate publică poate să vină cu măsti pentru elevi, nu Ministerul Educației.

„Autoritatea publică locală e cea care administrează unitatea de învățământ, asta știe toată lumea. Nu Ministerul Educației are în administare școala. Deci autoritatea publică locală poate să vină și să sprijine cu dezinfectant și cu măști. Deja am văzut în foarte multe județe primari implicați, dar și primari care nu s-au implicat în această perioadă în a ajuta școala. Dar Guvernul, tot prin OUG, a alocat o sumă importantă pentru achiziție de echipamente medicale. Deci școlile trebuie să aplice, să cumpere aceste materiale și astfel să deconteze la Ministerul Fondurilor Europene banii pe care i-au cheltuit. Așa poate proceda și autoritatea publică locală”, a precizat Monica Anisie.

Ministrul Educației a mai spus că în perioada de examene, dar și în cea de pregătire, Ministerul Educației a achiziționat măști de protecție pentru toți elevii și pentru tot personalul. „În toată această perioadă de examene, dar și în perioada de pregătire, Ministerul Educației a achiziționat măști pentru toți elevii și pentru tot personalul. A fost un efort, dar ne-am gândit că e important să asigurăm o siguranță pentru toți. Am fost în teritoriu, chiar și în școli din mediul rural și am văzut preocupare pentru siguranța tuturor”, a mai afirmat ministrul Educației.