Fenomenele meteo extreme ar putea crește prețul berii. În ce țări vor fi cele mai mari scumpiri

NewMoney 16/10/2018 | 13:48 Ştiri
Fenomenele meteo extreme ar putea crește prețul berii. În ce țări vor fi cele mai mari scumpiri

Valurile de căldură și seceta vor afecta din ce în ce mai mult culturile de orz, lucru care va crește prețul berii în mai multe state europene, arată studiile. Printre țările care vor fi cel mai puternic afectate se numără și unele cu tradiție în producerea berii, precum Belgia, Cehia sau Irlanda, scrie The Guardian.

Cu toate că este o problemă minoră față de inundațiile și furtunile devastatoare care apar tot mai des de la o vreme, cercetătorii spun că o scădere a producției de bere ar putea afecta calitatea vieții pentru foarte mulți oameni.

Astfel, dacă nu vor fi reduse emisiile de bioxid de carbon la nivel global, în următorii 80 de ani consumul de bere va scădea cu o treime în Irlanda, Belgia și Cehia, în timp ce britanaicii și americanii vor fi afectați șie ei, într-o proporție mai redusă. Per total, consumul de bere va scădea cu aproximativ 16%.

În ceea ce privește prețurile, cei mai afectați ar fi consumatorii din Polonia, unde berea ar putea deveni și de cinci ori mai scumpă, în timp ce irlandezii, belgienii și cehii ar urma să plătească dublu. Aceste țări ar urma să fie cel ai puternic afectate, pentru că deși sunt printre producătorii importanți de bere, importă mare parte din orzul folosit.

Creșterile de preț ar face ca „sute de milioane de oameni din toată lumea ar putea să nu mai aibă acces la bere”, spune profesorul Steven Davis, de la Universitatea din California.

La nivel mondial, doar a șasea parte din producția de orz este folosită în industria berii, mare parte fiind folosită ca hrană pentru animale. Dar potrivit cercetătorilor, în cazul în care producția ar fi afectată de fenomenele meteorologice extreme, animalele ar urma să fie prioritizate, astfel că producătorii de bere ar urma să primească o cantitate și mai mică de orz.