Capitalul autohton nu e încă suficient de puternic implicat în investiții imobiliare

Andreea Neferu 01/02/2018 | 10:43 Ştiri
Capitalul autohton nu e încă suficient de puternic implicat în investiții imobiliare

 

 

Prezența investitorilor locali pe piața imobiliară nu este încă suficient de puternică, în ciuda faptului că în ultimii ani interesul lor față de această industrie a crescut, pe fondul revenirii economice.

”Capitalul autohton nu e încă suficient de puternic implicat în imobiliare, la orice nivel, fie că vorbim de o persoană care are 50.000 de euro și poate investi în achiziția unui apartament, fie de persoane care au la dispoziție resurse de milioane de euro. Imobiliarul e safe (sigur – n.r.), dacă investești în produse bune”, spune Mihnea Șerbănescu, directorul general al companiei de consultanță imobiliară Cushman&Wakefield Echinox.

”Pentru toate tipurile de investitori există soluții bune și sigure”, adaugă Șerbănescu.

Piața imobiliară a cunoscut în ultimii ani un reviriment puternic pe toate segmentele, în contextul în care și economia, în ansamblu, a revenit pe plus. Anul trecut, stocul de birouri moderne din București – principalul hub de afaceri din țară – a ajuns la 2,68 milioane de metri pătrați, în creștere cu 140.000 de metri pătrați față de 2016, în timp ce sectorul de logistică și industrial a depășit borna de 3 milioane de metri pătrați la nivel național, după ce livrările s-au ridicat la peste 450.000 de metri pătrați. Pe de altă parte, sectorul de retail nu a mai fost la fel de activ, astfel că stocul de astfel de proprietăți a ajuns la 3,64 milioane de metri pătrați anul trecut, după ce doar 75.000 de metri pătrați au intrat în piață, potrivit datelor Cushman&Wakefield Echinox.

Chiar dacă mai mulți investitori externi se uită cu interes către piața locală, având în vedere că randamentele sunt mai bune decât cele din alte piețe occidentale sau chiar din regiune, aceștia sunt mai degrabă dispuși să cumpere proprietăți deja construite și mai puțin să ridice unele de la zero. ”În 2017, au fost mulți investitori noi care au prospectat piața locală, inclusiv din Germania, Elveția, Asia sau țările arabe. Totuși, investitorii noi vin și se duc mai mult spre partea de investment (achiziții de proprietăți – n.r.)”, spune Alexandru Mitrache, head of land development în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Printre proprietățile care sunt scoase în prezent la vânzare se numără clădirea de birouri America House din Piața  Victoriei din Capitală, deţinută de fondul francez de investiţii AEW Europe, precum și proiectul de retail Militari Shopping din București, controlat de israelienii de la Atrium European Real Estate.


Sursă foto: Mediafax foto

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.