Mai întâi au fost birourile, acum vin și apartamentele: 8.000 de locuințe se construiesc pentru cei 40.000 de corporatiști din Barbu Văcărescu

Andreea Neferu 15/01/2018 | 12:53 Companii
Mai întâi au fost birourile, acum vin și apartamentele: 8.000 de locuințe se construiesc pentru cei 40.000 de corporatiști din Barbu Văcărescu

 

Acest articol apare în numărul 31 (8-21 ianuarie) al revistei NewMoney

Cel mai important pol de birouri din București se pregătește să devină, pentru a doua oară în ultimul deceniu, un mare șantier de construcții. Numai că de această dată nu mai este vorba (tot) de birouri.

Cu investiții imobiliare de miliarde de euro, partea de nord a Bucureștiului s-a schimbat la față în ultimul deceniu, după ce marii dezvoltatori au ridicat turnuri de birouri pe ban­dă rulantă, iar companii de anver­gură, multinaționale sau românești, au decis să-și mute sediile în zonă. Rezultatul: nu mai puțin de 40.000 de corpo­ratiști lucrează în prezent doar în zona Floreasca–Barbu Văcărescu, principalul pol de afaceri al Bucureștiului. Între timp, locul marilor șantiere de spații office a fost luat de cel al proiecte­lor re­zi­dențiale: aproximativ 7.000-8.000 de apartamente au fost construite în ultimii ani sau urmează să fie ridicate în pe­ri­oada următoare în proximitatea centrului de birouri Flo­reasca–Barbu Văcă­rescu, potrivit unor estimări ale NewMoney.

Explicația pentru mutarea interesului investitorilor imobiliari către seg­mentul de dezvoltări rezidențiale este foarte simplă, în condițiile în care proxi­mitatea și reducerea timpului petrecut în trafic pentru a ajunge din punctul A în punctul B au început să fie elemente cu greu­tate în multe dintre deciziile românilor.

„În ultimii ani s-a creat un bazin satis­făcător de potențiali cumpărători, care lucrează în cadrul companiilor care și-au relocat activitatea în clădirile de birouri din zonă, fapt care a atras atenția dezvoltatorilor de ansambluri rezidențiale“, explică Gabriel Voicu, director al diviziei New Homes din cadrul companiei de con­sultanță imobiliară Coldwell Banker România. De altfel, în zona Floreasca-Barbu Văcărescu se află cea mai mare con­centrare de spații de birouri din Bu­cu­rești, cu un total de aproape 412.000 de metri pătrați, suprafață ce reprezintă peste 16% din stocul total office din Ca­pitală, după cum arată datele companiei de consultanță imobiliară JLL România, valabile pentru trimestrul al treilea al anului trecut.

LOCUINȚE, LOCUINȚE, LOCUINȚE. Unul dintre primele ansambluri reziden­țiale a căror construcție a început în zonă este City Point, dezvoltat de companiile israeliene Shikun & Binui și Red Sea Group. Construcția a demarat în 2013, iar până acum au fost finalizate patru blocuri cu 216 apartamente, însă pla­nurile dezvoltatorilor includ aproximativ 2.000 de locuințe. „Zona de nord își va continua dezvoltarea din punct de vedere rezidențial datorită expansiunii continue din anii anteriori în zona de office, comercial și infrastructură“, spune Elena Butucea, marketing & sales director în cadrul City Point, în opinia căreia cererea puternică pentru locuințe în car­tierul Aviației va susține creșterea conti­nuă –, dar controlată – a prețurilor, până la stabilizarea cererii cu oferta.

De altfel, și dezvoltatorii specializați în construcția de birouri au intuit poten­țialul rezidențial al zonei, iar unul dintre aceștia este Forte Partners, companie fondată de Geo Mărgescu, Ionuț Dumitrescu și Johny Jabra, care și-a pus amprenta pe clădiri office în zonele Orhi­deea și Ștefan cel Mare din Capitală. Dezvoltatorul a demarat anul trecut un proiect rezidențial de 37 de milioane de euro, Aviației Park, ce va include 352 de apartamente.

Prima fază a proiectului, compusă din 176 de apartamente, are termen de livrare luna ianuarie 2019, iar 40% din locuințe erau deja contractate la începutul lunii decembrie din 2017. „Aviației Park este un proiect gândit pentru polul de birouri Barbu Văcărescu, unde lu­crează zeci de mii de persoane care sunt nevoite zilnic să tranziteze ora­șul“, spunea Mărgescu recent.

Dincolo de dezvoltatorii care deja s-au apucat de lucru în zona Aviației, o serie de alți investitori au decis anul trecut să facă achiziții de terenuri în proximitatea polului de birouri, unde vor să constru­iască blocuri pentru corporatiști. Printre aceștia se numără și Prime Kapital, compania de investiții și dezvoltare imo­bi­liară înființată de Martin Slabbert și Victor Semionov, fondatori și foști manageri ai fondului NEPI, care a cumpărat de la George Becali un teren din apropierea reprezentanței Porsche.

Totodată, dezvoltatorul Impact, care a construit proiecte rezidențiale precum Greenfield, a semnat în toamna anului trecut o scrisoare de intenție pentru achi­ziția unui teren de 55.000 de metri pătrați de la familia italiană Nusco în zona centrului comercial Promenada din nordul Capitalei. „În zonă au rămas în con­tinuare parcele de teren disponibile, într-un context în care și apetitul investi­torilor înspre dezvoltarea de noi clădiri de birouri a mai scăzut, și ca urmare a aglo­merării zonei pe acest segment“, mai spune Gabriel Voicu de la Coldwell Banker.

Dacă în zona Barbu Văcărescu–Calea Floreasca mai întâi au fost construite clădiri de birouri și abia ulterior dezvoltatorii au început să ridice și proiecte de locuințe, nu la fel au stat lucrurile în alte centre de afaceri din Capitală. De exemplu, în zona de centru-vest a Bucureș­tiului, în ultimii ani au fost ridicate mii de apartamente, iar abia ulterior au demarat și dezvoltările de birouri.

Pe de altă parte, pe Bulevardul Ex­po­ziției, considerat unul dintre viitorii poli de business ai Capitalei, investitorii imobiliari au început să construiască pro­iecte de birouri în tandem cu cele re­zidențiale. Totuși, rețeta imobiliară ră­mâne aceeași: casa și biroul, cât mai aproape.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.