Majoritatea companiilor din România planifică adoptarea cloud, în următorii doi an

Andrei Dumitru 29/05/2023 | 15:28 Ştiri
Majoritatea companiilor din România planifică adoptarea cloud, în următorii doi an

Aproximativ trei sferturi dintre companiile din România (71,4%) au iniţiat implementarea cloud-ului fie pentru mai multe departamente, fie pentru anumite procese şi planifică o adoptare mai largă în următorii doi ani, arată datele incluse în raportul „Cloud Business Survey”, întocmit de PwC Europa Centrală şi de Est (ECE).

La nivel naţional, doar 12% dintre respondenţi au declarat că au toate activităţile în cloud (all-in on cloud), peste media de 8% înregistrată în ECE. În acelaşi timp, mai mult de o treime (38%) îşi propun să treacă toate operaţiunile în cloud în următorii doi ani, iar 43% vor să mute jumătate sau mai mult dintre operaţiuni.

Potrivit sursei citate, modernizarea este principalul motiv pentru utilizarea cloud pentru 42,9% dintre companiile din România şi pentru aproape jumătate (49%) dintre organizaţiile din ECE.

Raportul PwC relevă faptul că, în următoarele 12 luni, capacităţile pe care companiile din România vor să le dezvolte în cloud sunt: analiza datelor (66,7%), securitatea cibernetică (64,3%), stocarea (57%) şi inteligenţa artificială şi învăţarea automată (47,6%).

Totodată, dintre companiile româneşti care au obţinut deja o valoare măsurabilă, 40,5% au menţionat un timp mai scurt de lansare a produselor şi serviciilor pe piaţă, 35,7% economii de costuri, 35,7% îmbunătăţirea poziţiei de securitate cibernetică şi 33,3% îmbunătăţirea profitabilităţii, a experienţei clienţilor şi creşterea agilităţii.

Dintre cei care se aşteaptă să obţină o valoare măsurabilă în următoarele 12 luni, principalele beneficii aşteptate se referă la: creşterea productivităţii (64,3%), îmbunătăţirea rezilienţei (61,9%), creşterea agilităţii 60% şi noi fluxuri de venituri (57%).

Printre principalele bariere care stau în calea valorificării potenţialului tehnologiei cloud atât la nivelul companiilor autohtone avansate în cloud, cât şi a celorlalte, se regăsesc: deficitul de talente (42,9%), incapacitatea de a măsura/cuantifica eficient randamentul investiţiilor (35,7%), constrângerile bugetare şi/sau de investiţii şi limitările capacităţilor tehnologice (ambele 33,3%).

Sondajul PwC a fost realizat în lunile februarie şi martie 2023, în rândul a 389 de lideri de companii şi de tehnologie din şapte ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, din sectoare precum: produse industriale, servicii financiare, energie, utilităţi şi minerit, tehnologie, media şi telecomunicaţii, retail/FMCG şi sănătate.