Dragoș Roșca, RBL: Patru cifre care arată că economia României începe să se gripeze

Alexandra Pele 21/09/2017 | 16:16 Ştiri
Dragoș Roșca, RBL: Patru cifre care arată că economia României începe să se gripeze

Dragoș Roșca, președintele board-ului Romanian Business Leaders, este de părere că economia dă semne că începe să se gripeze, printre evoluțiile care indică acest lucru numărându-se nivelul investițiilor străine directe (ISD), dinamica pieței de capital, evoluția insolvențelor, precum și a incidentelor de plată raportate de bănci.

 

În primele șase luni ale anului, investițiile străine directe s-au ridicat la 2,3 miliarde de euro, în scădere cu 17% față de aceeași perioadă a anului anterior, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

”De asemenea, există o scădere a investițiilor inclusiv pe bursă și vedem niște semnale clare inclusiv din partea unor investitori precum Fondul Proprietatea care vinde masiv. Și-a vândut participațiile la Electrica și acum vinde accelerat Petrom. E un semnal și acesta”, a punctat Roșca joi, la o conferință organizată de Romanian Business Leaders (RBL).

Alte date îngrijoritoare, spune el, au fost publicate de Registrul Comerțului. Potrivit instituției, numărul insolvențelor a crescut cu circa 6% în primul semestru, pentru prima dată după perioada de criză.

Totodată, numărul de incidente de plată raportate de bănci a fost în creștere în ultimele două luni.

”Practic, companiile au probleme. Nu pot să-și onoreze ordinele de plată. Acestea sunt semnale că lucrurile încep să se gripeze în economie”, spune Roșca.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.