200.000 de români își plătesc cu întârziere ratele la bănci. Mugur Isărescu: Am evitat recesiunea

Elena Marinescu 21/02/2024 | 19:31 Ştiri
200.000 de români își plătesc cu întârziere ratele la bănci. Mugur Isărescu: Am evitat recesiunea

În acest moment, aproximativ 200.000 de clienţi ai băncilor îşi plătesc ratele cu întârziere, arată un raport al BNR. 

Banca Naţională a României anunţă că ratele românilor ar putea să scadă doar dacă şi inflaţia se va reduce în următoarele două luni. Potrivit ultimelor date venite de la Institutul Național de Statistică (INS), inflația a crescut şi a ajuns la peste 7% în ultima lună.

Spre exemplu, pentru un credit de 210.000 lei, un client al unei bănci avea o rată în ianuarie 2022 de 1.172 lei. După un an a depășit 1.900 lei această rată, iar la începutul acestui an era aproximativ 1.600 lei.

Dacă ar scădea această dobândă anuală efectivă, clientul respectiv ar ajunge să plătească în următoarele luni aproximativ 1.300 lei. Economiștii spun că acest scenariu nu este foarte ușor de atins, având în vedere scumpirile din ultima perioadă.

Potrivit datelor de la Banca Națională a României, sunt în continuare români care întâmpină probleme cu plata ratelor, aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor având întârzieri la aceste plăți, numărul acestora urmând să crească.

Guvernatorul BNR: Am evitat recesiunea

Șeful BNR, Mugur Isărescu, a dat semnale că va continua să ajute guvernul să evite intrarea României în recesiune. Declarațiile Guvernatorului Băncii Naționale vin în contextul în care țara noastră a înregistrat o creștere relativ modestă a PIB în ritm anual, de 2% la finele lui 2023, iar Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,4% în trimestrul patru față de trimestrul trei, anul trecut.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

O scădere a Produsului Intern Brut două trimestre consecutive înseamnă recesiune tehnică. Cu excepția anului 2020 în care a fost pandemia de coronavirus, evoluția economiei românești în 2023 a fost cea mai slabă din 2013 încoace.

„Am evitat recesiunea. Vă spuneam în urmă cu un an și jumătate – doi că politica monetară o calibrăm de așa natură încât, împreună cu Guvernul, să evităm intrarea țării în recesiune. Avem o problemă fiscală grea, a deficitelor gemene (deficitul bugetar și deficitul de balanță comercială, n.r) Dintre cele patru țări (Cehia, Polonia, Ungaria și România, n.r.) țara noastră are situația fiscală cea mai dificilă, iar o recesiune ar face situația și mai greu de controlat și de administrat.

Creșterea inflației la începutul anului nu este atât de pronunțată, pentru că se referă și la lunile februarie și martie. Creșterea economică în ianuarie este diminuată categoric, însă apoi traiectoria (inflației, n.r.) va fi în jos”, a estimat Mugur Isărescu, conform antena3.