De ce poate ajunge Mark Zuckerberg să stea o noapte în turnul Big Ben

Gabriel Bucur 02/05/2018 | 09:40 Ştiri
De ce poate ajunge Mark Zuckerberg să stea o noapte în turnul Big Ben

Mark Zuckerberg, cofondatorul și directorul general al Facebook, a primit o nouă invitație din partea Parlamentului britanic pentru a fi audiat în legătură cu hibele rețelei de socializare. În cazul în care va refuza, va primi o citație oficială, iar, dacă va refuza și de această dată, parlamentarii i-ar putea cere lui Mark Zuckerberg să stea o noapte în Big Ben, turnul cu ceas al Palatului Westminster, informează Bloomberg.

Penalizările pentru sfidarea Parlamentului variază. Teoretic, dar extrem de improbabil, Camera Comunelor i-ar putea cere lui Mark Zuckerberg să se prezinte pentru a fi criticat pentru comportamentul său. Șeful Facebook ar putea fi amendat, dar această pedeapsă nu a mai fost folosită din anul 1666. În ultimă instanţă, parlamentarii ar putea să îl avertizeze că îl vor trimite în turnul cu ceas al Palatului Westminster, cunoscut sub numele Big Ben, ceea ce nu s-a mai întâmplat însă din anul 1880.

Citiți și: Mark Zuckerberg, despre scandalul „Cambridge Analytica”: Este greșeala mea. Facebook se luptă continuu cu Rusia

Damian Collins, şeful comisiei guvernamentale britanice care investighează rolul rețelelor de socializare în răspândirea ştirilor false, a adresat, marţi, o scrisoare către Facebook, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de dovezile prezentate de directorul pentru Tehnologie al companiei, Mike Schroepfer. Collins l-a invitat încă o dată, oficial, pe directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, să prezinte personal dovezi, împreună cu lămuriri la 40 de întrebări la care Facebook nu a răspuns.

Scrisoarea îi reaminteşte lui Mark Zuckerberg că următoarea dată când va veni pe teritoriul Marii Britanii se va supune legislaţiei britanice. În funcţie de reacţia Facebook, Collins şi comisia pe care o conduce ar putea decide să îl acuze pe Zuckerberg de sfidarea Parlamentului, aceasta fiind una dintre puţinele puteri rămase la dispoziţia comisiei.

Citiți și: Datele a peste 110.000 de români au fost furate de Cambridge Analytica. Ce mesaj au primit de la Facebook

Există un precedent de acest fel. Irene Rosenfeld, directorul general al Kraft Foods, nu s-a prezentat în faţa comisiei pentru afaceri, inovaţii şi meserii, în martie 2011, pentru a răspunde întrebărilor legate de controversata preluare a companiei Cadbury, cu toate că alţi reprezentanţi ai grupului au fost audiaţi. „În opnia noastră, Kraft a fost foarte aproape de a sfida Camera”, a apreciat atunci comisia.

Zuckerberg are termen până pe 11 mai să confirme prezenţa la audiere, a anunţat guvernul într-un comunicat la care a fost ataşată o copie a scrisorii. Din fericire pentru Zuckerberg, notează Bloomberg, potrivit arhivei Camerei Comunelor, „fosta celută este folosită în prezent pentru alte scopuri”.

Citiți și: Invazia smartwatch-urilor. Cum vrea să se adapteze industria elvețiană de ceasuri la noile inovații tehnologice din piață

Parlamentul britanic l-a obligat pe parlamentarul Charles Bradlaugh să petreacă noaptea din 23 iunie 1880 în turnul cu ceas, după ce a refuzat să depună jurământul de credinţă obligatoriu pentru fiecare ministru ales. Cu toate acestea, o altă comisie a decis în 2013 că, dacă parlamentarii încearcă să pedepsească pe cineva de sfidare, ar putea încălca Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care stipulează dreptul la un proces corect ”din partea unui tribunal independent şi imparţial”.

 


FOTO: Hepta / Mediafax

 

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.