Criptomoneda Libra, proiectul Facebook ar afecta calculele bancherilor

Bianca Dobrescu 02/09/2019 | 11:58 Ştiri
Criptomoneda Libra, proiectul Facebook ar afecta calculele bancherilor

Introducerea criptomonedei Libra și acceptarea acesteia pe scară largă ar submina capacitatea Băncii Centrale Europene de a stabili politica monetară, crede Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE). „Este un proiect truditor, însă trădător”, mărturisește el, citat de Bloomberg.

În cadrul unei conferințe oficiale a BCE din Frankfurt, Mersch a explicat cum acceptarea criptomonedei Libra ar putea să reducă controlul BCE asupra euro. De pildă, ar afecta poziția de lichiditate a băncilor din zona euro și submina, totodată, rolul pe care moneda unică îl are pe plan internațional, în contextul în care s-ar putea reduce cererea pentru euro.

Cu două luni în urmă, Facebook și-a anunțat intenția de a introduce o nouă criptomonedă, Libra, pentru a se extinde pe segmentul plăților digitale. Potrivit oficialilor companiei, Libra va fi susținută de active reale, precum depozite bancare și obligațiuni guvernamentale pentru a se dovedi mai stabilă decât alte criptomonede, cum ar fi bitcoin. Ceea ce i-a îngrijorat pe bancheri.

„Trebuie să fie sigură, altfel, nu se va concretiza. Noi, Rezerva Federală, toate marile bănci și organisme de supervizare mondială, vom avea o supervizare directă”, spunea guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

„Acestea (monedele electronice stabile, n.r.) ar putea submina depozitele bancare ale băncilor și modelul lor de afaceri. Drept consecință, ar putea perturba tranzacțiile bancare și intermedierea financiară“, explica și omologul său german, Jens Weidmann.

Libra se va lansa în 2020 și este o alternativă la circuitele bancare tradiționale. „Reinventează banii. Transformă economia globală“, scrie pe pagina Asociației Libra, o organizație independentă non-profit din care, alături de Facebook, fac parte alte 27 de companii, precum Visa, Mastercard, Stripe, Paypal, Uber sau Vodafone, al căror număr final ar urma să ajungă la 100 până la jumătatea anului viitor.

„Poziția băncilor centrale față de formele moderne de bani trebuie să evolueze cu timpul”, a mai spus Mersch, reprezentantul BCE. „Bancherii au adoptat evoluțiile tehnologice în domeniul banilor și vor continua să exploreze noi inovații utile”, a încheiat el.

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.