A afectat COVID-19 piața criptomonedelor?

NewMoney 20/08/2020 | 12:08 Ştiri
A afectat COVID-19 piața criptomonedelor?

Chiar și în timpul pandemiei de Covid-19 criptomonedele continuă să atragă atenția investitorilor și anteprenorilor. Pandemia de Covid a afectat multe sectoare de activitate, iar criptomonedele nu au făcut excepție. În prima lună de la declararea pandemiei tranzacțiile de criptomonede au scăzut considerabil. Apoi, oamenii și-au îndreptat din nou atenția către a cumpăra criptomonede considerându-le o sursă sigură de investiții în timpul perioadei de izolare.

Așadar, încet, dar sigur, piața de criptomonede a început din nou să crească ajungând la nivelul de dinainte de pandemie.

Numeroase studii arată că încrederea în Bitcoin crește în pofida băncilor , a investițiilor la bursă sau a pandemiei.

Scăderea prețului de cumpărare a criptomonedelor, de la începutul pandemiei, a dus la o creștere a volumului de tranzacționare. Astfel, în prezent sunt mult mai multe persoane care dețin criptomonede decât erau la începutul lunii martie.

Piata criptomonedelor a înregistrat creșteri de 10-20% și în România, de la începutul anului până acum. Potrivit informațiilor oferite de compania românească LDV Crypto Bank-în contextul în care piețele de capital la nivel global, dar și local, s-au confruntat cu vânzări agresive, pe fondul temerilor generate de răspândirea pandemiei de COVID-19, care a înghețat mai multe sectoare economice, românii și-au îndreptat atenția către tranzacția de criptomonede, considerându-le o sursă bună de investiții.

Cum a evoluat piața criptomonedelor în timpul pandemiei Covid-19?

Piața de tranzacționare a criptomonedelor este extrem de complexă și se bazează pe speculații. Astfel, investitorii interacționează folosind strategii care generează anumite prejudecăți responsabile pentru instabilități endogene. În ciuda acestor lucruri și a scăderii suferite la începutul pandemiei, numeroase studii arată că noul coronavirus a avut un impact pozitiv asupra eficienței pieței criptomonedelor.

  • Bitcoin este cea mai populară și cea mai tranzacționată monedă virtuală. Nici nu este de mirare, având în vedere că este prima criptomoneda din lume, aceasta apărând pe piață în 2009. Odată cu declararea pandemiei de coronavirus, de către OMS, moneda a suferit scăderi masive. Aceasta a ajuns în mai puțin de o lună de la 10.000 de dolari la 4.884 de dolari. Încet, încet s-a redresat, pe măsură ce oamenii și-au îndreptat tot mai mult atenția către piața de criptomonede, ajungând în prezent la peste 12.282 de dolari.
  • Ethereum (cunoscută și ca Ether) este o criptomoneda gândită inițial pentru utilizarea de către dezvoltatori, însă a ajuns să fie extrem de populară, situându-se pe locul al doilea după Bitcoin în ceea ce privește tranzacționarea la nivel global. Începutul pandemiei și-a pus amprenta și asupra monedei Ethereum care a ajuns în mai puțin de o lună de la 269 de dolari la 118 dolari. S-a redresat în timp, apoi a cunoscut creșteri importante, ajungând în prezent la 433 de dolari.
  • Litecoin este una dintre cele mai mari 10 criptomonede din lume. Infrastructura Litecoin este asemănătoare cu cea a Bitcoin fiind astfel afectată puternic de prețul Bitcoin. Cu toate acestea, nu a fost adoptată de mulți traderi sau burse. Prin urmare, este o criptomonedă mult mai ieftină, iar pandemia de Covid-19 și-a pus mai mult amprenta asupra acesteia, spre deosebire de alte criptomonede. Un Litecoin se vindea, cu mai puțin de o lună înainte de pandemie, cu 78 de dolari, iar în trei săptămâni prețul acesteia a scăzut la 31 de dolari din cauza pandemiei. Litecoin nu și-a revenit considerabil, prețul acesteia fiind în prezent de 66 de dolari.
  • Ripple este o criptomoneda diferită ce celelalte, deoarece nu este o criptomonedă de sine stătătoare. Aceata a fost creată pentru a servi că mijloc de moderare la efectuarea tranzacțiilor prin intermediul platformei Ripple Lab. Prin urmare, este folosită doar în cadrul platformei, pentru a acoperi comisioanele pe tranzacții, sau poate fi folosită că monedă intermediară. Tranzacționarea de monede Ripple a fost, de asemenea, afectată de Covid-19. Aceata a scăzut în mai puțin de o lună de la 0,27 de dolari la 0,13 dolari. Și-a revenit însă spectaculos, ajungând în prezent la 0,31 de dolari.

Diferența dintre tranzacționarea de criptomonede și de acțiuni

Există diferențe clare între tranzacționarea de criptomonede și cea de acțiuni. Dacă în cazul criptomonedelor lucrurile și-au revenit mai ușor în timpul pandemiei, în cazul acțiunilor nu putem vorbi despre același lucru. Asta deoarece oamenii au fost mai precauți în ceea ce privește anumite companii, deoarece nu știau cum vor fi afectate de pandemie și de criza economică de după pandemie. Desigur, au existat și companii care au înregistrat creșteri, cum ar fi Netflix.

În același timp, compania farmaceutică Moderna, a cunoscut creșteri masive până la mijlocul lunii iulie, însă, apoi a început să scadă considerabil.