VIDEO. Zece morţi într-un incendiu la secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamț. Medicul de gardă, grav rănit în timp ce salva mai mulţi pacienţi

Elena Marinescu 14/11/2020 | 20:27 Ştiri
VIDEO. Zece morţi într-un incendiu la secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamț. Medicul de gardă, grav rănit în timp ce salva mai mulţi pacienţi

UPDATE. Premierul Ludovic Orban participă la sediul MAI la o şedinţă de urgenţă cu şeful DSU, Raed Arafat, şi reprezentanţi ai IGSU, pentru a evalua situaţia incendiului de la Piatra Neamţ şi pentru a superviza gestionarea efectelor acestei tragedii.

Medicul care a suferit arsuri grave în incendiul de la Spitalul județean Piatra Neamț este Dr. DENCIU IOAN – CATALIN, medic ATI, care era de gardă.

Zece persoane au decedat, iar altele şapte au fost evacuate în urma unui incendiu care a izbucnit sâmbătă seară la secţia de Terapie Intensivă din incinta Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Persoanele decedate erau pacienţi cu COVID-19.

Ministerul Sănătăţii a transmis că Nelu Tătaru se va deplasa la Piatra Neamţ în această seară, pentru a evalua situaţia. Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamț a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum ambii din în stare critică, a declarat directorul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu.

Potrivit acestuia, în incendiul de la ATI au murit șapte oameni, iar alți doi, între care un medic și un pacient sunt în stare critică. „Ce vă pot spune la acest moment este că șapte pacienți sunt decedați din Secția ATI, unul se află în stare critică și încă un cadru medical, care a încercat să salveze acest pacient, este în stare critică. Domnul director medical este deja la spital, eu sunt pe drum. Vreau să îi asigur pe toți aparținătorii și pe ceilalți pacienți din spital că situația este sub control în celelalte secții. Incendiul este stins”, a spus Micu pentru Mediafax.

Medicul, care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, este transportat spre Centrul de Mari Arși de la Iași. Acesta are arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală, după ce a reuşit să evacueze mai mulţi pacienţi din salonul afectat de incendiu, dar şi dintr-un salon învecinat.

„Din primele date, se pare că sunt câteva persoane decedate şi alte persoane cu arsuri. Erau persoane internate la terapie intensivă. Avem doar evaluări aproximative, se pare că ar fi 6-7 persoane decedate. Nu vă pot da date 100% exacte la această oră. S-a activat planul roşu de intervenţie, şeful ISU conduce operaţiunea de lichidare a incendiului. Persoanele cu arsuri sunt direcţionate către spitale din municipiul Iaşi”, a declarat prefectul, la România TV.

 

Şefa UPU SMURD Iaşi prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu a declarat că patru autospeciale – două de victime multiple şi două de la terapie intensivă se deplasează la Piatra Neamţ pentru a prelua din pacienţi.

„Da, să preluăm medicul care ştim că are arsuri pe o suprafaţă mare pentru clinica de chirurgie plastică la Spitalul Sfântul Spiridon şi pacienţii care sunt acolo în terapie intensivă. Plecăm acum cu maşini de victime multiple şi cu maşini de Terapie Intensivă, cu mai mulţi medici şi mai mulţi asistenţi. Deocamdată patru autospeciale se deplasează acolo şi două de victime multiple, două de la terapie intensivă şi mai avem pregătită una de la spitalul militar care va fi disponibilă. Evident personal care va fi mobilizat de acasă pe care îl organizăm acum. Medicii din specialităţile de la chirurgie plastică care se vor organiza aici la Iaşi, în aşteptarea pacienţilor”, a declarat Diana Cimpoeşu, sâmbătă seara la Digi 24.

Ea a spus că „noi ştim că nu au leziuni de arsură, dar vom putea spune după ce îi vom evalua acolo. Colegii noştri urgentişti de acolo ne-au dat câteva informaţii, dar sunt şi ei foarte presaţi şi stresaţi de situaţia respectivă”.

Chestionată dacă sunt suficiente locuri la ATI Iaşi pentru pacienţii COVID, medicul a replicat: „Vom face ceva să le găsim locuri. E o situaţie de urgenţă şi vom face ceva. Niciodată nu sunt suficiente locuri la ATI, dar vom găsit nişte soluţii până echipele se întorc de acolo. Situaţia de la Terapie Intensivă pentru COVID nu poate fi la momenutl acesta cu multe paturi libere, dar vom găsi nişte soluţii până când echipele mele se întorc de acolo, împreună cu coordonatorul regional pe ATI, vom găsi nişte soluţii”.