VIDEO. Un nou preşedinte la Casa Albă. Joe Biden, discurs inaugural: Aceasta este ziua Americii, a democraţiei

Elena Marinescu 20/01/2021 | 18:37 Ştiri
VIDEO. Un nou preşedinte la Casa Albă. Joe Biden, discurs inaugural: Aceasta este ziua Americii, a democraţiei

Noul preşedinte al SUA, Joe Biden, a declarat miercuri, după ce a depus jurământul, că aceasta este ziua Americii, a democraţiei şi a dat asigurări că va fi un preşedinte pentru toţi americanii.

Devenit al 46-lea preşedinte al Americii, Biden a depus jurământul de învestire folosind o Biblie care a luat parte la toate evenimentele importante din cariera sa și pe care familia sa o are încă din 1893. Anterior, Kamala Harris a depus şi ea jurământul pentru funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite. Ea este prima femeie care deţine acestă funcţie în istoria SUA.

 

Aceasta este ziua Americii, aceasta este ziua democrației. O zi a speranței. Astăzi sărbătorim triumful nu al unui candidat, ci a unei cauze, cauza democraţiei. America s-a ridicat provocării. Vocea poporului a fost auzită. Am învățat că democrația este prețioasă, fragilă, democrația a învins. Acum câteva zile, violența a zguduit fundațiile SUA„, a declarat Joe Biden în discursul inaugural.

El le-a mulţumit predecesorilor din ambele partide şi a adăugat: „Povestea americană depinde de noi toţi. Ne unim ca o singură naţiune, sub Dumnezeu, indivizibilă. Uitându-ne spre viitor, curajoşi, îndrăzneţi, la o naţiune care putem fi şi care trebuie să fim. Ştiu forţa naţiunii noastre”.

Să pornim de la început, toţi, să ne ascultăm, să respingem cultura şi faptele care sunt manipulate (…) Cred că America e mai bună de atât”.

Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii

Făcând referire la incidentele violente petrecute în urmă cu două săptămâni la Capitoliu, Biden a subliniat: „Aşa ceva nu se va mai întâmpla vreodată. Niciodată”. „Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii”.

Noul președinte al SUA a vorbit și despre criza COVID-19 și a îndemnat la acțiuni urgente pentru combaterea pandemiei, despre care spune că „a luat într-un an atâtea vieți câte a pierdut America în Al Doilea Război Mondial”, remarcând că „au fost pierdute milioane de locuri de muncă” și „sute de mii de afaceri s-au închis”.

Tocmai am depus un jurământ sfânt, pe care l-au depus fiecare dintre acei patrioți. Jurământul de învestitură al lui George Washington, dar povestea americană nu depinde de niciunul dintre noi, nu de câțiva dintre noi, ci de noi toți. Aceasta este o națiune grozavă.

Suntem oameni buni, și peste secole, prin furtuni și greutăți, în pace și în război, am ajuns atât de departe, dar încă mai avem mult de mers. Vom înainta urgent și accelerat, pentru că avem atâtea de făcut, multe de reparat, multe de restabilit, multe de vindecat, multe de construit și multe de câștigat. Puțini oameni în istoria națiunii noastre au fost mai puși la încercare sau s-au regăsit în vremuri mai complicate, sau mai dificile decât cele în care ne aflăm noi acum”, a adăugat noul președinte al SUA.