VIDEO. Raed Arafat îi acuză pe români că aglomerează degeaba spitalele: Sunt pacienţi cu COVID-19 care puteau să primească acasă medicaţie

Elena Marinescu 08/10/2021 | 17:37 Ştiri
VIDEO. Raed Arafat îi acuză pe români că aglomerează degeaba spitalele: Sunt pacienţi cu COVID-19 care puteau să primească acasă medicaţie

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, că există pacienţi cu COVID-19 care necesită terapie intermediară şi care insistă să fie internaţi, deşi puteau să primească medicamentele acasă.

Acest val este altfel decât valul trecut, cu un număr mai mare de cazuri şi brusc, cum s-a întâmplat în unele ţări în care creşterea a fost foarte rapidă, normal că pune o presiune mai mare. De aici noi venim şi cu soluţii suplimentare (…) care să ne permită să preluăm bolnavii din UPU şi să preluăm bolnavii care trebuie să fie internaţi. Mai e un aspect, totuşi.

Nu toţi bolnavii care sunt în UPU sunt bolnavi de terapie intensivă. Mare parte sunt bolnavi de terapie intermediară. Sunt bolnavi care poate în altă ţară i-ar trimite acasă în ziua de astăzi şi ei nu doresc să meargă acasă. Vor să rămână şi să se spitalizeze„, a explicat Arafat, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.

Potrivit acestuia, printr-o ordonanţă de urgenţă s-a decis ca anumite medicamente, care înainte nu puteau să se administreze decât în spital, să poată fi date acasă. „Acest demers este menit să reducă presiunea în situaţia în care unii pacienţi nu trebuie să se interneze. Deci, dacă luăm presiunea pe care o avem, într-adevăr există pacienţi pentru terapie intensivă şi sunt pentru paturile unde este nevoie de oxigen, dar pe paturile fără oxigen sunt pacienţi care insistă că vor să se interneze.

Sunt situaţii în care pacientul care insistă să fie internat, este internat, deşi putea să stea acasă, să primească medicamentele. (…) Sunt pacienţi care spun eu nu vreau să plec, rămân până apare un loc. Acum suntem în situaţia în care resursele sunt mai puţine decât cererea„, a adăugat Raed Arafat.