VIDEO. Klaus Iohannis, după şedinţa pe tema fondurilor UE: Am stabilit 12 direcţii prioritare ale planului naţional de redresare şi rezilienţă

Elena Marinescu 28/10/2020 | 18:15 Ştiri
VIDEO. Klaus Iohannis, după şedinţa pe tema fondurilor UE: Am stabilit 12 direcţii prioritare ale planului naţional de redresare şi rezilienţă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de la presă la Palatul Cotroceni, că a stabilit 12 direcţii prioritare pentru Planul naţional de redresare şi rezilienţă. Potrivit şefului statului, într-un sigur an, rata absorbţiei fondurilor UE a crescut de la 32% la 46%.

Este vorba de domeniile sănătate, educaţie, digitalizare şi combaterea atacurilor cibernetice, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediul de afaceri, cercetare şi inovare şi creşterea capacităţii de relizienţă în domeniul sanitar şi alimentar.

Klaus Iohannis a avut o reuniune de lucru cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri ai Cabinetului pe tema fondurilor europene.

”Am avut astăzi o întâlnire cu premierul şi cu miniştrii cu atribuţii în domeniul gestionării fondurilor europene pentru a analiza stadiul pregătirii planului naţional de redresare şi rezilienţă. Am obţinut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 milarde euro.

Peste 30 miliarde de euro o vom folosi pentru a accelera revigoarea economică post pandemie. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor şi vor exista anumite condiţionalităţi în utilizarea cestor fonduri. E vorba de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca economia să se dezvolte durabil pe termen mediu şi lung.

Fondurile la care mă refer reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România de a construi autostrăzi, căi ferate, de a implementa programe de digitalizare în economie, în admistraţie. Sunt fonduri care vor permite investiţii majore în educaţie şi sănătate. Toate acest fonduri vor contribui semnificativ la creşterea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi.

Am stabilit 12 direcţii prioritate – sănătate, educaţie, digitalizare şi combaterea atacurilor cibernetice, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediul de afaceri, cercetare şi inovare şi creşterea capacităţii de relizienţă în domeniul sanitar şi alimentar”, a declarat preşedintele.

”Când spun că am încredere că Guvernul actual va reuşi să obţină bani puşi la dispoziţie de UE, mă bazez pe fapte, nu pe opinii. Atragerea de fonduri UE, cele care sunt deja acum la dispoziţia noastră, este deja mai bună decât în guvernarea anterioară. Sumele atrase în ultimele 12 luni, însumează 4,1 miliarde de euro la care se adaugă şi plăţile directe în agricultură. Asta înseamnă că într-un singur an rata de absorbţie a crescut de la 32% la 46%.”, a mai spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că o zonă extrem de importantă pentru utilizarea fondurilor europene este cea a sănătăţii: „În acest an au fost iniţiate procedurile legale pentru contractele de achiziţie publică necesare realizării proiectului tehnic de execuţie pentru spitalele regionale. 1,6 miliarde euro este valoarea totală, iar capacitatea de spitalizare este de peste 2.500 de paturi. Criza epidemiologică ne-a arătat că UE şi fiecare ţară în parte trebuie să ne adaptăm cât mai bine la procesul de schimbare pe care îl parcurgem. De aceea resursele financiare trebuie utilizate în mod inteligent, iar România tocmai asta îşi propune să facă”, a afirmat preşedintele.