VIDEO. Iohannis: Sănătatea publică e ameninţată de COVID-19. Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare

Elena Marinescu 07/10/2020 | 18:47 Ştiri
VIDEO. Iohannis: Sănătatea publică e ameninţată de COVID-19. Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, după ce în România au început să fie reintroduse restricții în mai multe orașe ale țării și numărul de noi cazuri de coronavirus a ajuns la aproape 3.000 pe zi, că sunt „inevitabile” noile restricții.

Potrivit acestuia, strategia pentru următoarele două săptămâni în privința combaterii COVID-19 este clară: se vor lua măsuri locale, acolo unde este cazul. El spune că nu este cazul ca toată țara să fie închisă, deoarece sunt zone în care nu există atât de multe cazuri.

Strategia e destul de clară și am prezentat-o. Vom reacționa local și regional. Nu este nevoie să închidem toată țara, dacă avem focare într-un județ, acolo se va acționa. A fost introdusă acea scală care ne spune dacă putem lua anumite măsuri. De fiecare dată aceste restricții se bazează pe datele specialiștilor. Așa se va continua.

Avem situații diferite în localități diferite. Sunt localități unde numărul de bolnavi e mare, dar sunt și comune și localități unde nu avem multe cazuri”, a declarat Klaus Iohannis.

România a cunoscut cea mai mare creştere a numărului de cazuri de coronavirus de la debutul epidemiei. Cifre extrem de îngrijorătoare avem şi în privinţa numărului de decese, precum şi a numărului de pacienţi din ATI. Trei indicatori care corelaţi trag un puternic semnal de alarmă de care avem cu toţii responsabilitatea să ţinem cont.

Tendinţa este de creştere a ratei infectărilor, de aglomerare a spitalelor, a creşterii numărului deceselor. În acest context, măsurile de restricţie sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse şi respecate, cu atât mai rapid îşi vor produce efectele şi vor putea fi ridicate din nou. Situaţia e complicată nu doar în România, ci şi în restul statelor europene”, a declarat Klaus Iohannis.

Măsurile sunt inevitabile. Cu cât sunt introduse mai repede şi sunt respectate, cu atât mai rapid îşi vor produce efectele şi vor putea fi ridicate din nou„, a adăugat Iohannis.

Transmit un mesaj special de recunoştinţă şi mulţumire tuturor medicilor şi personalului medical din România pentru profesionalismul şi dedicarea dovedite de-a lungul unei perioade extrem de dificile. Aceşti oameni merită respectul şi admiraţia noastră fiindcă sunt permanent în linia întâi, în lupta cu virusul.(…) Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare„, a declarat şeful statului, care a atras atenţia că „aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare şi reprezintă un puternic semnal de alarmă„, apreciind că măsurile de restricţie sunt inevitabile.

Vreau să îi asigur pe medici, pe asitenţii medicali, pe cei din DSP, pe managerii de spital, că sunt alături de ei”, a afirmat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că este evident că această creştere a numărului de bolnavi îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni, spunând însă că nu trebuie făcută confuzie între abordarea politică şi cea publică. „Sănătatea publică e ameninţată de COVID-19, iar politica românească e ameninţată de PSD„, a afirmat Iohannis. El consideră că autorităţile au reacţionat corect, „dar nu se poate aştepta nimeni ca Guvernul singur să stăpânească epidemia”, cetăţenii având responsabilitatea lor.

Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, în conferinţa de presă, dacă el şi Guvernul au făcut suficient pentru a inversa tendinţa de creştere a numărului de cazuri de infectare. „Avem situaţii diferite. Sănătatea publică e ameninţată de COVID-19, iar politica românească e ameninţată de PSD. E evident că această creştere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni şi trebuie să luăm măsurile care se impun. Vă rog să nu facem o confuzie între abordarea politică, care e necesară, noi nu vrem să ne oprim undeva în mijlocul bolii, dar e clar că abordarea politică e una, abordarea publică în perioadă de pandemie trebuie să fie una clară”, a spus şeful statului.

El consideră că autorităţile au reacţionat corect, dar trebuie ca şi cetăţenii să fie responsabili. „Da, autorităţile au reacţionat corect, dar nu se poate aştepta nimeni ca Guvernul singur să stăpânească epidemia. Autorităţile au rolul lor cu restricţiile, cu amenzile, dar şi cetăţeanul are responsabilitatea sa, fiindcă boala se răspândeşte de la om la om şi de aceea răspunderea individuală este mare. Câteodată politicienii se bagă unde nu trebuie şi vă amintiţi că PSD a ţinut câteva săptămâni o lege prin care Guvernul trebuia să ia măsuri pentru îngrădirea epidemiei”, a menţionat Iohannis.

El a fost întrebat de ce nu creşte capacitatea de testare pentru COVID-19. „Planul este de a creşte numărul de testări şi numărul de testări creşte de la o săptămâna la alta. Am avut câteva mii, pe urmă 10.000. Nu doar aparatele cu care se testează sunt, poate, încă insuficiente, personalul calificat nu poate fi achiziţionat peste noapte. Pregătirea cadrelor de specialitate durează ani şi ani şi avem oameni care vor să se specializeze, însă nu trebuie să ne aşteptăm la minuni. Dacă nu avem grijă, boala va fi mai rapidă ca noi. De aceea aveţi grijă de voi şi cei dragi. Respectaţi măsurile”, a explicat Klaus Iohannis.

De asemenea, întrebat ce se va întâmpla dacă nu apar rezultatele aşteptate de specialişti în două săptămâni, Iohannis a declarat: „Strategia e destul de clară. Vom reacţiona şi autorităţile vor acţiona local şi regional. Nu e nevoie să închidem toată ţara. De aceea s-a introdus de către experţi acea scală care ne spune dacă e cazul să se ia anumite măsuri sau nu. Aţi văzut cu măsurile luate în Bucureşti şi în altă parte, de fiecare dată se ţine cont de o evaluare. Aşa se va continua. Avem situaţii foarte diferite în diferite localităţi în România. Sunt oraşe unde numărul de infectări e foarte mare, însă sunt oraşe şi comune unde aproape că nu există bolnavi şi atunci e foarte bine să se reacţioneze local, ţintit”.

Conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni are loc în contextul în care numărul de infectări cu noul coronavirus este în creştere, iar în mai multe zone din ţară au fost impuse noi restricţii, inclusiv în Bucureşti, unde teatrele, cinematografele şi sălile de spectacole sunt închise, iar restaurantele în interior. În Capitală a fost introdusă şi măsură purtării obligatorii a măştii de protecţie la o distanţă de 100 de metri în jurul şcolilor.