VIDEO Ambasada SUA la București: „Cum ar fi viața ta fără corupție?”

NewMoney 12/03/2019 | 15:04 Ştiri
VIDEO Ambasada SUA la București: „Cum ar fi viața ta fără corupție?”

Ambasada SUA la București a publicat un videoclip în care mai mulți tineri răspund la întrebarea „Cum ar fi viața ta fără corupție?”. „Un nivel de trai mai bun, salarii corecte, învăţământ şi sănătate mai bune. Aşa ar arata viaţa fără corupţie, în viziunea acestor tineri români”, este mesajul postat pe contul de Facebook U.S. Embassy Bucharest.

Nicio societate nu este imună la corupţie, unul din aspectele importante fiind lupta individuală a cetăţenilor împotriva acestui fenomen, a declarat la finalul lui februarie ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, potrivit HotNews.ro.

„SUA, încă de la căderea comunismului, au fost un partener activ, alături de România – chiar înaintea stabilirii Parteneriatului strategic – în ceea ce priveşte susţinerea, dezvoltarea şi consolidarea instituţiilor române ale unei guvernări democratice. Aceste lucruri sunt bazate pe valori specificate în cadrul Tratatului Nord-Atlantic, valorile democraţiei, libertăţii, statului de drept”, a declarat el.

Cum ar fi viaţa ta fără corupţie?

Un nivel de trai mai bun, salarii corecte, învăţământ şi sănătate mai bune. Aşa ar arata viaţa fără corupţie, în viziunea acestor tineri români. Cum ar fi viaţa ta fără corupţie?

Posted by U.S. Embassy Bucharest on Tuesday, March 12, 2019

România se situează pe locul 24 din 28 în UE privind percepţia asupra gradului de corupţie în 2018, având cu un punct mai puţin – 47 – faţă de 2017, urcând o poziţie şi devansând Grecia, se arată într-un raport al Organizaţiei nonguvernamentale anticorupţie Transparency International.

La nivel global, România ocupă locul 61 din 180 de ţări analizate.

Raportul Transparency International privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global analizează corupţia din sectorul public, aşa cum este percepută de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de ţări. Scorul este unul de la 0 la 100 pentru fiecare ţară, 0 fiind „foarte corupt” iar 100 „foarte curat”.

Deşi România şi Bulgaria (care se află pe ultimul loc din UE, cu 42 de puncte) au făcut progrese în ultimii ani, ambele ţări au înregistrat o scădere de un punct într-un an în care au avut loc un scandal imens privind corupţia în Bulgaria şi proteste masive anticorupţie în România, se arată în raport.

În afară de Grecia şi Bulgaria, singura ţară care mai înregistrează un punctaj sub cel al României este Ungaria, cu 46 de puncte.