Victor Costache, fostul ministru al Sănătății, revine la Palatul Victoria

Elena Marinescu 01/02/2021 | 20:21 Ştiri
Victor Costache, fostul ministru al Sănătății, revine la Palatul Victoria

Victor Costache, fost ministru al Sănătății în Guvernul Ludovic Orban, a fost numit consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu, potrivit unei decizii publicate luni în Monitorul Oficial.

Activitatea lui Victor Costache va fi neremunerată, se precizează în decizie. Victor Costache și-a dat demisia din funcția de ministru anul trecut, în plină pandemie de coronavirus, însă a fost numit consilier onorific cinci zile mai târziu, mai exact pe 31 martie.

Propunerea lui Costache de a testa întreaga populație din București, a fost, potrivit unor surse guvernamentale, picătura care a umplut paharul neînțelegerilor din fostul Guvern Orban.

Pe de o parte, proiectul-pilot, cum l-a numit Costache, se izbea de lipsa testerelor pentru Covid-19. Pe de altă parte, propunerea a părut nerealistă, de vreme ce în ritmul folosirii a 3.000 de teste/zi, nu doar că ar fi consumat resursele sărace de care dispune în acest moment România, dar ar fi creat și o discriminare în raport cu restul populației, din alte zone ale țării. În plus, testarea ar fi durat ani de zile, potrivit românia.europalibera.org.

Pe 25 martie 2020, fostul premier Ludovic Orban anunța într-o declarație de presă că a luat act de demisia lui Costache: „Am luat act de această demisie, îi voi transmite președintelui Iohannis această demisie. Aproape 5 luni de zile Victor Costache a făcut parte din guvernul pe care îl conduc și împreună am luat o serie de decizii importante”.

Cine este Victor Costache

În vârstă de 46 de ani, Victor Costache a ocupat postul de director medical al Clinicii Polisano din Sibiu și a fost  conferențiar la Universitatea Lucian Blaga. După ce a lucrat mai bine de 10 ani în spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania, dar și în Quebec, el s-a întors la Sibiu, unde a realizat primele intervenții pe cord deschis din regiune, făcând și prima implantare de valvă hibridă (Intuity) din Transilvania.

Victor Costache a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Grigore T. Popa” din Iași, în 1999. După ce a făcut un an de rezidenţiat în ţară, Costache a decis să plece în Franţa, unde a urmat un nou rezidențiat.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Universității Lucian Blaga din Sibiu, în Franța, medicul român s-a specializat în chirurgie cardio-vasculară şi toracică. După ce, în 2014, a decis să se întoarcă în România, pentru a profesa în Sibiu, a pus bazele unei secţii de chirurgie cardiovasculară şi pulmonară la un spital privat.

Potrivit informațiilor din CV, Victor Costache are o experienţă vastă în chirurgia cardiacă, dobândită prin efectuarea a mai mult de 800 de intervenţii ca şi prim operator, precum bypass coronarian, înlocuirea valvei aortice, chirurgie aortă ascendentă, chirurgie valvă mitrală, suport circulator, transplant inimă şi pulmonar.