Vicecampionul mondial la prăjit cafea, Bogdan Georgescu, lansează propriul magazin online de cafea de specialitate

NewMoney 29/07/2020 | 10:04 Ştiri
Vicecampionul mondial la prăjit cafea, Bogdan Georgescu, lansează propriul magazin online de cafea de specialitate

Un  nou magazin online de cafea de specialitate, fondat de Bogdan Georgescu, vicecampionul mondial la prăjit cafea, la ediția din 2019 a World Coffee Roasting Championship, a apărut în piața românească.

La originea acestui concept stau Marius Beju și Bogdan Georgescu, iar denumirea MABÓ vine chiar de la numele celor doi antreprenori. Marius provine dintr-un mediu artistic, în timp ce Bogdan are un background tehnic, fiind inginer și având experiență în zona de vânzări de echipamente IT.

‘’Eu am învățat de la Bogdan ce înseamnă o cafea bună, până atunci aceasta fiind doar o băutură consumată într-un moment de socializare. Percepția mea despre cafea era că trebuie mereu să  fie amară, greu de băut fără suficient zahăr. Am descoperit o lume fascinantă, sunt atâtea variabile care pot influența cafeaua care ajunge în ceașcă, este știință pură și trebuie respectate mai multe aspecte”, spune Marius Beju.

Vicecampion mondial în 2019

Bogdan Georgescu a devenit vicecampion mondial la prăjit cafea la ediția din 2019 a World Coffee Roasting Championship. La acest campionat au participat 23 de țări, cel mai mare număr de țări participante din istoria concursului, podiumul fiind completat de doi concurenți din Rusia, respectiv Polonia.

’’Înainte să deschidem oficial prăjitoria au venit clienții către noi deoarece voiau să încerce cafeaua prăjită de „campion”. A durat ceva până am avut toate autorizațiile de funcționare, iar pentru că întrebarea ’’când bem și noi o cafea de la tine?’’, era zilnic pe buzele multor pasionați de cafea, am decis să deschidem un mic coffee shop’’, spune și Bogdan Georgescu.

Cu toate că sunt la început, MABÓ se regăsește în aproximativ 60 de cafenele din România și din străinătate. ’’Sunt mulți oameni care nu ne știu încă bine, poate că au auzit de MABÓ și sigur își aduc aminte de personajul funky de pe eticheta pungilor de cafea’’, a mai declarat Bogdan Georgescu.

Magazinul online MABÓ Coffee dispune de o multitudine de cafele de specialitate care sunt proaspăt prăjite și provin din diferite zone și ferme de cultură din Columbia, Etiopia, Brazilia, Kenya, Rwanda sau Peru.

În general, cel mai mare market share este deținut de cafeaua comercială, despre care nu există informații clare și sigure în legătură cu originea, fermentația sau notele de gust ale cafelei, iar aroma predominantă este una de bitter sau amară. Acești indicatori, precum și procesul de preparare sunt elementele care fac marea diferență de calitate între cafeaua de origine proaspăt prăjită și cea comercială.

’’Cafeaua de specialitate reprezintă ce este mai bun din cafelele de origine care au peste 80 de puncte SCA (Specialty Coffee Association). Noi alegem ce e mai bun dintre cafelele de specialitate, de aceea vei vedea mereu pe site sau pe pungă informația cu privire la punctajul cafelei, originea, ferma etc. De multe ori fermele sunt atât de mici încât nu au o producție foarte mare, ci numai niște loturi mici de câteva zeci sau sute de kilograme, adică microloturi. Dintre cafelele alese de clienții noștri, putem spune că se preferă originile din Brazilia, Columbia și Etiopia’’, a mai declarat Bogdan Georgescu.