Veşti bune pentru industria de apărare! Transportoarele Piranha ar putea fi fabricate în România

Elena Marinescu 13/09/2021 | 21:03 Ştiri
Veşti bune pentru industria de apărare! Transportoarele Piranha ar putea fi fabricate în România

Virgil Popescu, ministrul interimar al Economiei, a declarat luni că transportoarele Piranha pentru Armata Română trebuie fabricate în România, conform contractului offset, și nu exclude preluarea UM București de către compania General Dynamics.

Armata Română are nevoie de aceste transportoare şi conform contractului de offset acestea trebuie fabricate în România. O posibilă achiziţie a UM Bucureşti de către General Dynamics nu este exclusă, dar procedura va dura ceva timp şi până atunci trebuie să ne organizăm pentru fabricarea în România a transportoarelor, aşa cum a fost stabilită prin contractul offset”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul s-a întâlnit luni cu reprezentanții General Dynamics pentru a discuta despre etapa a II-a a contractului de achiziție de către MAPN a transportoarelor Piranha, precum și despre asocierea dintre ROMARM și GD, cu privire la fabricarea acestora în România.

La discuţii au mai participat directorul CN ROMARM, Ţuţu Gabriel, iar din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului secretarul de stat Daniela Nicolescu, directorul Direcţiei Industria de Apărare, Ruxandra Anghel, şi directorul Direcţiei Generale Administrarea Participaţiilor Statului, Manafu Adrian.

Am transmis că încurajez investiţiile şi îmi doresc ca industria de apărare din ţara noastră să fie una performantă şi cu produse de top”, a mai spus Virgil Popescu.

La finalul anului trecut, militarii români au testat în poligonul de la Cincu transportoarele blindate intrate recent în dotarea Armatei Române. Militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Brigada Multinațională de Sud-Est de la Craiova, au executat trageri de instrucție cu armamentul din dotarea transportoarelor, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Primele 36 de transportoare blindate Piranha 5, 30 în configurație de mașină de luptă a infanteriei cu tun de 30 mm și 6 în configurație de punct mobil de comandă, au plecat în octombrie 2020 de la Uzina Mecanică București (UMB) către „Scorpionii Roșii” de la Craiova, parte din Brigada Multinațională NATO.

Sunt primele transportoare Piranha 5 dintr-un total de 227 pentru care România a semnat un contract de aproape 900 de mil. euro, restul urmând a fi asamblate final la UMB.

România a cumpărat 227 de blindate Piranha 5 pentru circa 900 de milioane de dolari de la General Dynamics European Land Systems – Mowag. Primele 36 de transportoare au fost gata încă din decembrie anul trecut, iar din acest prim lot 10 au beneficiat de asamblarea finală la Uzina Mecanică București (UMB), partenerul ales pentru asamblarea locală a restului de vehicule.

După livrarea acestui lot în țară, au urmat mai multe etape de acceptanță ale produselor de către MApN. Inițial, recepția celor 36 de blindate ar fi trebuit să fie făcută în luna februarie.

 

Turela care este montată pe Piranha 5 și care a fost testată acum din nou cu succes (după niște prime verificări cu probleme) este produsă de către israelienii de la Elbit chiar în România, la Măgurele și va fi montată pe blindate chiar la UMB.

După primul lot de 36 de blindate, UMB ar urma să fie mai implicată în procesul de asamblare a noilor blindate pentru Armată, planul celor de la General Dynamics fiind ca pe viitor operațiunile complexe de sablare, vopsire și asamblare finală a tuturor componentelor să fie făcute în fabrica din București, în timp ce carcasa și sistemul de tracțiune să fie în continuare realizate în uzina din Elveția.